Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Izraeli objavili nevídaný poklad: FOTO fantastického úlovku, najväčšieho svojho druhu

Zhluk starovekých mincí Zobraziť galériu (3)
Zhluk starovekých mincí (Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - Pri izraelskom pobreží bolo objavené množstvo vzácnych predmetov, ktoré skončili na morskom dne, keď sa v oblasti pred 1600 rokmi potopila loď. Miestne úrady nález označili za najväčší poklad svojho druhu, ktorý sa v krajine našiel za najmenej tridsať rokov.

Časť pokladu našli náhodou minulý mesiac dvaja potápači pri prístave v Caesarei a objav nahlásili izraelskému úradu pre pamiatky. Vyslaní profesionáli potom na mieste našli pozostatky plavidla pochovaného pod morským dnom. Množstvo bronzových predmetov v útrobách lode je podľa archeológov mimoriadne dobre zachované. Ide napríklad o lampu zdobenú podobizňou rímskeho boha Slnka Sola, sochu bohyne Mesiaca Luny, lampu v podobe hlavy afrického otroka či fragmenty nádoby na vodu. 

V Izraeli objavili nevídaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Izraeli objavili nevídaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Je to fantastický objav, ktorý má obrovský historický význam," vyhlásil Kobi Šarvit, ktorý vedie v izraelskom úrade pre pamiatky oddelenie podmorskej archeológie. Vďaka piesku, ktorý bronzové sochy pokryl, artefakty vyzerajú, akoby boli vyrobené včera a nie pred 1600 rokmi. Súčasťou pokladu sú taktiež rôzne navigačné zariadenia, kotvy a dva zhluky tisícov starobylých mincí s hmotnosťou 20 kg. Mince sú spojené dohromady a majú tvar keramickej nádoby, v ktorej boli uschované. 

V Izraeli objavili nevídaný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odborníci sa domnievajú, že veľkú obchodnú loď zastihla neďaleko prístavu búrka a plavidlo sa rozbilo nárazom o skaliská alebo prístavnú hrádzu. V rovnakej oblasti našli už pred rokom potápači asi 2000 zlatých mincí z obdobia pred tisíc rokmi. 

Archeológovia jasajú a chystajú výpravu: Školák (15) objavil v džungli dávno stratené mesto Mayov

Caesarea je významným prístavom z čias rímskej nadvlády a 600 rokov bol zároveň hlavným mestom niekdajšej Palestíny. Mesto je okrem iného známe nádherou svojich stavieb. 

Viac o téme: IzraelPoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu