Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Američania chodia k zubárovi do Mexika

EL PASO - Stovky občanov USA prekračujú denne hranice medzi americkým mestom El Pasom a mexickým Ciudad Juárez, aby ušetrili na platbách za stomatológov.

Reklamné letáky hovoria o tom, že Američania môžu v Mexiku ušetriť až 75 percent nákladov pri opravách chrupu. Sedemdesiatročná Ursula Taylor, ktorej v Mexiku liečia koreňový kanálik si pochvaľuje, že kým v USA by za ošetrenie zaplatila okolo 1000 dolárov, v Ciudad Juárez jej účtujú iba 300 dolárov.

Väčšinu amerických pacientov, ktorí využívajú mexické služby, tvoria dôchodcovia zo štátov Texas a Nové Mexiko, ale mnohí prichádzajú aj zo vzdialenejších oblastí. Podľa reklamy v denníku The El Paso Times totiž celý porcelánový chrup v USA stojí 12 500 až 15 000 dolárov, ale v Mexiku iba 4 500 dolárov.

"Starostlivosť je dobrá, robia dobrú prácu a vždy majú niekoho, kto hovorí po anglicky," povedal 60-ročný Jim Cleveland. Niektorí ľudia sa u mexických lekárov objednajú vopred, ale iní prichádzajú aj bez toho, povedala 71-ročná Elisa Prado, Američanka mexického pôvodu, ktorá išla k zubárovi do Mexika aj s dcérou, zaťom a dvoma vnúčatami. Ako dodal Jim Cleveland, niektorí Američania chodia do Ciudad Juárez aj na laserové operácie očí.

"Mnohí mexickí pacienti sa snažia prísť sem za modernou liečbou tuberkulózy, AIDS, malárie, obezity, cukrovky a ochorení pečene, ale veľa amerických občanov denne prekračuje hranice do Mexika za základnou lekárskou starostlivosťou, ako je stomatológia alebo v posledných rokoch laserové operácie očí," povedal Manuel de la Rosa, prodekan fakulty medicíny na Texas Tech University.

Zdravotné poistenie štvorčlennej rodiny v Spojených štátoch amerických stojí v súčasnosti priemerne 12 106 dolárov. Vyplýva to z nedávnej štúdie nadácie Kaiser Family Foundation, ktorá poukazuje na to, že približne 47 miliónov z 300 miliónov obyvateľov USA nemá žiadne zdravotné poistenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu