Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Zázrak z Lengede sledoval celý svet: Už strácali nádej, keď zrazu začuli ťukanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LENGEDE - Pri takzvanom zázraku z Lengede bolo pred 55 rokmi, 7. novembra 1963, po 14 dňoch zachránených v dolnosaskom Lengede 11 zavalených baníkov. Celkovo 129 baníkov bolo v bani na železnú rudu neďaleko západonemeckého Salzgitteri zavalených 24. októbra 1963, väčšina z nich sa ale zachránila v prvých hodinách po nešťastí. O život prišlo 29 baníkov, 11 živých baníkov sa podarilo vyslobodiť z hĺbky 58 metrov tunelom s priemerom asi 52 centimetrov záchrannými kapsulami.

Prvý novembrový deň sa záchranným tímom ešte podarilo vyslobodiť troch baníkov, ale potom už záchranári začali strácať poslednú nádej. Potom si niekto spomenul na polozabudnutú časť bane "Alten Mann" a tam 3. novembra záchranári začuli ťukanie. Všetci zachránení prežili vo vzduchovom priestore, ktorý zostal v sutinách.

FOTO Zázrak z Lengede
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po dodaní základnej pomoci vďaka vrtom boli všetci z hĺbky takmer 60 metrov vyslobodení pomocou špeciálnych kapsúl, ktoré pripomínali malú raketu. Celú udalosť sledovali s napätím milióny ľudí po celom svete a Nemci akciu, ktorá bola aj sfilmovaná, dodnes chovajú v pamäti. 

FOTO Zázrak z Lengede
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Najdlhšie - 69 dní - boli zavalení baníci v Čile v roku 2010. Po závale v bani na meď a zlato v San José neďaleko severochilského mesta Copiapó 5. augusta 2010 zostalo v hĺbke 622 metrov uväznených 33 baníkov. V bani strávili 69 dní (prvá sa na povrch dostali 13. októbra 2010), čo bola historicky najdlhšia doba, počas ktorej ľudia prežili uväznení pod povrchom. Posledný z 33 baníkov bol zachránený 14. októbra 2010.

Viac o téme: BaníciZázrakLengede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu