Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Pokles hladiny v priehrade odhalil úžasný objav: Rybári len nemo pozerali na tú krásu

Priehrada Ataturk Zobraziť galériu (3)
Priehrada Ataturk (Zdroj: Youtube/Murray Moss)

AIDIYMAN - Náhodný objav tureckých rybárov, na ktorý narazili v okrese Kahta, uchvátil zamestnancov miestneho múzea. Napriek tomu, že starobylé kresby datované do obdobia paleolitu boli väčšinu času ukryté pod vodou, ich kvalita veľmi neutrpela a momentálne sú podrobené prvému prieskumu.

Kresby vyryté do skál upútali pozornosť rybárov pohybujúcich sa v tureckom okrese Kahta. Odhalil ich pokles vodnej hladiny v priehrade Ataturk, ktorý dosiahol 10 až 15 metrov. Objav zatiaľ preskúmali zamestnanci múzea v meste Aidiyman. "Kresby sú vo veľmi dobrom stave, čo je prekvapivé, pretože boli ukryté pod hladinou. Je to zázrak, že ich voda výrazne nepoškodila," nadchýna sa riaditeľ múzea Mehmet Alkan.

FOTO Pokles hladiny v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kresby zachytávajú najmä lovcov naháňajúcich zver a mužov s koňmi ženúcich sa za kančilom, ktorý je známy pod názvom myší jeleň. Na niektorých je zasa zachytený lov kôz. 

FOTO Pokles hladiny v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Úsek skaly so vzácnym objavom je osem metrov dlhý a 70 centimetrov široký. Podľa doterajších výsledkov predbežných prieskumov pochádzajú kresby z obdobia paleolitu a majú približne 2,6 milióna rokov. Ďalší prieskum musí začať čím skôr, pretože voda môže opäť začať stúpať. Kresby boli pravdepodobne súčasťou jaskynnej výzdoby, kde plnili rituálnu funkciu.

Viac o téme: TureckoJaskyňaPriehradaObjavKresby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu