Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Farmár desiatky rokov podopieral kôlňu predmetom na VIDEU: Teraz zistil, že je to hotový poklad!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDMORE - Muž, ktorý si pred tridsiatimi rokmi kúpil farmu v dedine Edmore v americkom štáte Michigan, bol presvedčený o tom, že ide o bežnú nehnuteľnosť. Až po troch desaťročiach zistil, že mu dvere kôlne podopiera majetok za desiatky tisíc dolárov.

Keď nemenovaný Američan kupoval v roku 1988 novú farmu, vôbec netušil, že o tri desaťročia vďaka tejto kúpe pohodlne zbohatne. Celý tento čas podopieral dvere kôlne meteorit. "Príležitostne ho brávali deti do školy, kde ho obdivovali ich spolužiaci. Až minulý rok som zistil, že meteority je možné predať, tak som sa o to začal trochu zaujímať," povedal farmár. 

Farmár desiatky rokov podopieral
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Central Michigan University)

Meteorit vážiaci desať kilogramov odniesol na Central Michigan University (CMU), kde ho na fakulte geológie preskúmala doktorka Mona Sirbescuová. Zistila, že ide o zriedkavý meteorit, ktorý obsahuje 88% železa a 12% niklu. Neskôr ho posunula na podrobný výskum do Smithsonian Institution vo Washingtone, kde už teraz zvažujú jeho nákup. 

Farmár desiatky rokov podopieral
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Central Michigan University)

Meteorit môže totiž obsahovať aj iné zriedkavé prvky, ktoré by mohli zvýšiť jeho hodnotu. Tá je momentálne odhadovaná na 100-tisíc dolárov (87-tisíc eur). Majiteľ vyhlásil, že z akéhokoľvek predaja venuje 10% práve CMU na podporu výskumu zemského povrchu a atmosféry. 

Viac o téme: MeteoritObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu