Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blondínka (21) sa pokúsila o samovraždu: Dohnali ju k tomu účinky tohto implantátu

Brenna Burková Zobraziť galériu (3)
Brenna Burková (Zdroj: FB/Brenna Burk)

OREGON - Život krásnej Brenny Burkovej sa zmenil po tom, čo si dala pod kožu umiestniť antikoncepčný implantát. Ťažké depresie ju dohnali až k pokusu o samovraždu. Lekári sa domnievajú, že antikoncepcia jej privodila silný predmenštruačný syndróm.

Blondínka z amerického Oregonu, ktorá je medzi svojimi priateľmi známa ako influencerka, si pred dvomi rokmi dala pod kožu umiestniť antikoncepčný implantát.

Brenna Burková (21)
Zobraziť galériu (3)
Brenna Burková (21)  (Zdroj: FB/Brenna Burk)

Brenna si odvtedy prešla ťažkými chvíľami. Tesne po umiestnení telieska ju začali trápiť bolesti hlavy, náladovosť, nafukovanie a často sa zvíjala v silných kŕčoch. Najhoršie dni však zažívala po skončení menštruácie, kedy dokázala preplakať aj dva týždne. V marci toho roku sa dokonca pokúsila siahnuť si na život.  

Študentka následne skončila v rukách lekárov. Vysvitlo, že za jej depresie pravdepodobne môže antikoncepčný implantát. Doktori v tom čase 20-ročnej dievčine diagnostikovali silnú formu predmenštruačného syndrómu (PMDD). „Myslím si, že za to môže antikoncepcia Nexplanon, ktorú som mala rok,“ spomína Brenna, ktorá tiež priznala, že okrem samovražedných myšlienok a depresií ju trápil i vlčí hlad, bolesť prsníkov, plynatosť a silné kŕče.

Brenna Burková (21)
Zobraziť galériu (3)
Brenna Burková (21)  (Zdroj: FB/Brenna Burk)

Burková na svojej sociálnej sieti napísala, že PMDD sa zhoršuje po ovulácii a oslabuje prvý deň menštruačného cyklu. Úľava podľa nej prichádza s poslednými 2 týždňami, keď sa zvýši hladina hormónu progesterónu.

Brenna zo všetkých symptómov najhoršie znášala tie emočné. „Dva týždne z mesiaca som bola v depresii a precitlivená. Kvôli všetkému som plakala. PMDD ma dokonca dohnalo k pokusu o samovraždu. Bola som veľmi paranoidná a mala som pocit, že všetci voči mne pociťovali nenávisť. Prišlo mi, že ma nikto nemal rád. Ani ja som sa nemala rada,“ doplnila. Študentka teraz užíva dva druhy liekov, drží vegetariánsku diétu a snaží sa pravidelne cvičiť.

Brenna Burková (21)
Zobraziť galériu (3)
Brenna Burková (21)  (Zdroj: FB/Brenna Burk)

Antikoncepčný implantát je malá flexibilná platnička, ktorá sa vkladá pod kožu vrchnej časti paže. Teliesko, ktoré nie je viditeľné voľným okom, no dá sa nahmatať, uvoľňuje hormón progestogén a zastavuje ovuláciu. Implantát funguje až 3 roky. Vybrať sa dá aj skôr. Účinnosť antikoncepčného implantátu je 99 percent.

Viac o téme: AntikoncepciaDepresiaMenštruácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu