Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sila! Muž (48) vysúdil 50-tisíc eur za to, že sa v práci nudil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzske firmy boli dlho známe tým, že mohli byť ľahko zažalované za to, že preťažujú svojich zamestnancov. Manažéri teraz dostali na vedomie, že pracovníkov nesmú ani nechať zaháľať. Parížsky odvolací súd minulý týždeň priznal v prelomovom rozhodnutí odškodné vo výške 50.000 eur mužovi, ktorému sa údajne zhoršilo zdravie v dôsledku nudy na pracovisku, napísal v utorok britský denník The Times.

Zamestnanec výrobcu luxusných parfumov Interparfums Frédéric Desnard sa na súde sťažoval, že mu nedostatok činnosti v zamestnaní podlomil zdravie. Od roku 2010 bol zaradený na pozíciu, kde nemal čo robiť.

Odporúčame: Cez týždeň vstávate na budík a cez víkend ho vypínate? Vieme, aký nepríjemný stav vám hrozí

„Nikto sa nestaral, či prídem o 9:00 alebo o 10:00. Musel som nakúpiť nejaké zásoby - pár listov papiera - a môj pracovný deň bol za mnou,“ povedal. Svoju situáciu opísal ako "každodenné poníženie". Nuda u neho viedla k nervovému zrúteniu. Musel si vziať na sedem mesiacov zdravotné voľno, v dôsledku čoho bol v roku 2014 prepustený pre "dlhú neprítomnosť".

Jeden z kolegov na súde uviedol: „Desnard mal už dosť ničnerobenia. Situácia ho uviedla do takej depresie, že čím ďalej častejšie hovoril o samovražde.“

Sila! Muž (48) vysúdil
Zobraziť galériu (2)

Súd sa za Desnardovo tvrdenie postavil. Konštatoval, že Interparfums mu spôsobil ujmu na zdraví "nudou a nedostatkom aktivity", čo predstavuje svojho druhu obťažovanie.

Podobne ako syndróm vyhorenia kvôli príliš veľkému pracovnému vyťaženiu popisuje Christian Bourion, profesor sociálnej ekonómie na obchodnej škole ICN, "syndróm znudenosti" ako "zdroj silného utrpenia (...), ktorý môže viesť (...) k depresii".

Znudenosťou trpí až 30 percent francúzskych zamestnancov

Štyridsaťosemročný Desnard vyjadril nádej, že jeho prípad pomôže ostatným. „Toto ukáže cestu všetkým tým, ktorí neboli schopní nájsť správne slová pre opis svojej situácie,“ vyhlásil.

Podľa britského denníka je syndróm znudenia vo Francúzsku častým javom kvôli prísnym zákonom, ktoré sťažujú prepúšťanie zamestnancov, ktorých pozície sa stali nadbytočnými v dôsledku hospodárskych alebo technologických zmien.

Mnohí z nich sú v podnikoch vytlačení mimo hlavné dianie či sú, ako hovoria Francúzi, "uložení do skrine". Zostávajú síce na výplatnej páske, ale nedostávajú prácu v nádej, že sami odídu. Podľa niektorých odborníkov trpí znudenosťou až 30 percent francúzskych zamestnancov.

 

Hľadáte si novú prácu? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: PrácaZamestnanecDepresiaNuda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu