Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Váš vek ovplyvňuje, ako vidíte optickú ilúziu na FOTO: Čo ste si na nej všimli ako prvé?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: William Ely Hill/Library of Congress)

BRATISLAVA - "Moja manželka a moja svokra" je jedna z najznámejších optických ilúzií na svete. Vedci zistili, že to, čo na nej vidíme, úzko súvisí s naším vekom. Zahľaďte sa teda na obrázok, aby ste sa dozvedeli, na aký vek sa v skutočnosti cítite.

Vidíte to? Brada mladej ženy sa zdvojnásobuje v nose staršej panej a zároveň sa brada staršej panej premieňa na chrbát mladuchy. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, prečo ste najprv zbadali jednu alebo druhú, austrálska štúdia vám na poskytne vysvetlenie. Zúčastnilo sa 393 ľudí vo veku od 18 do 64 rokov, ktorým ukázali obrázok na pol sekundy a potom ich požiadali, aby identifikovalii pohlavie a vek osoby, ktorú videli. Väčšina z nich videla mladú ženu skôr než tú starú, pretože boli mladší ako zostávajúca menšina.

Váš vek ovplyvňuje, ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: William Ely Hill/Library of Congress)

Profesori psychológie totiž zistili, že to, čo zaregistujeme ako prvé, závisí od nášho veku. Tvrdia, že mladý človek uvidí najskôr mladú ženu, zatiaľ čo starší ľudia si najskôr všimnú starenku. Výskumníci vyňali desať percent odpovedí od mladších respondentov a desať percent od starších a našli v tom fungujúci pomer.

Nemáte šancu uhádnuť, čo je zachytené na tejto FOTO: Ak sa vám to podarí, ste fakt dobrí

Cieľom štúdie bolo zistiť, či predsudky spojené s vekom ovplyvňujú počiatočnú interpretáciu obrazu na úrovni podvedomia. Aj keď ale najprv možno uvidíte staršiu dámu, nezabudnite, že ste takí mladí, na koľko sa cítite.

Viac o téme: Optická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu