Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mladík (24) mal ukrutné bolesti brucha: Lekár mu pozrel do zadku a zdesil sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/MSUSA2010)

LONDÝN - Mladý pacient takmer zomrel po perforácii hrubého čreva. Lekári v tejto súvislosti varujú všetkých, ktorí podceňujú chronickú zápchu, aby neodkladali jej riešenie. Môže totiž ísť o symptóm, ktorým telo signalizuje príchod oveľa bolestivejších a horších komplikácií končiacich na operačnom stole.

Zverejnenie prípadu dvadsaťštyriročného mladíka, ktorého zachraňovali v  londýnskej nemocnici Newham University Hospital, by malo donútiť najmä tých, ktorí podceňujú opakované zápchy, aby svoj problém okamžite riešili. Do ambulancie totiž tento muž prišiel s ukrutnými bolesťami v podbrušku a CT vyšetrenie potvrdilo, že jeho hrubé črevo je doslova nafúknuté od stolice. Ide o klinický jav nazvaný idiopatické megacolon, pri ktorom črevo stráca schopnosť vylučovať svoj obsah. V tomto prípade išlo o skutočný extrém, pretože konečník pacienta sa roztiahol na neuveriteľných 18 centimetrov. Napriek alarmujúcemu stavu muž trpiaci autizmom odmietol klystír, uspokojil sa s preháňadlami a trval na svojom prepustení z nemocnice. 

Mladík sa na záchode polhodinu hral s mobilom: Potom sa pozrel pod seba a zdesil sa

O dva dni nato sa však vrátil v oveľa horšom stave. "Pri ďalšom vyšetrení sme zistili, že u pacienta nastala perforácia hrubého čreva. Do tela mu takto prenikli baktérie z výkalov a ochromili činnosť obličiek," vysvetľuje ošetrujúci lekár Alexandros Apostolopoulos. Mladíka, ktorý už strácal vedomie, museli okamžite operovať. Jeho stav je stabilizovaný. 

Lekár ďalej upozorňuje, že pri chronickej zápche sa netreba dlhodobo spoliehať na preháňadlá a problém je potrebné začať riešiť vyšetrením čriev. Vyvíjaný tlak na črevo pri zápche môže totiž časom zapríčiniť ulceráciu (tvorbu vredov) črevnej steny, ktorá často končí práve perforáciou.

Viac o téme: ZápchaStolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu