Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Táto jednoduchá optická ilúzia za pár sekúnd vraj dokáže odhaliť, či máte autizmus

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Duffer Entertainment)

PISA - Vedci talianskej University of Piza tvrdia, že našli jednoduchý spôsob, akým sa dajú otestovať príznaky autizmu. Na všetko vraj stačí ilúzia, ktorú vytvorili z pohybujúcich sa čiernych a bielych bodiek. Ich vnímanie vraj naznačí, či trpíte poruchou autistického spektra (PAS).

Talianski odborníci sú presvedčení o tom, že objavili jednoduchý spôsob, ako zadefinovať poruchu, ktorá sa navonok prejavuje nedostatočnou sociálnou interakciou a komunikáciou. Jej konkrétne príznaky zahŕňajú nezvyčajné reakcie na určité vône, chute a zvuky, ako aj ťažkosti s prispôsobením sa zmenám v rutine. V časopise Science Alert výskumný tím uviedol, že  jednoduchá optická ilúzia môže pomôcť diagnostikovať túto poruchu v priebehu niekoľkých sekúnd, a to pozorovaním očných zreníc testovanej osoby. Ak si teda chcete tento test urobiť, budete pri ňom potrebovať spoločníka ochotného sledovať vaše oči. 

VIDEO Táto jednoduchá optická
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Duffer Entertainment)

Do experimentu s bielymi a čiernymi bodkami pohybujúcimi sa v tvare valca sa zapojilo päťdesiat osôb, u ktorých neboli pred testovaním diagnostikované žiadne autistické poruchy. Počas testovania bolo dôležité sledovať, ako sa im pri pozorovaní ilúzie zväčšovali a zmenšovali zrenice. Pokiaľ menili svoj tvar, testovaní ľudia mali väčší sklon k autizmu. Ak zostávali nemenné, sklon k poruche bol menší. Zároveň ak niekto vnímal čierne a biele bodky ako dve oddelené časti, príliš sa sústredil na detail a predpoklad ochorenia bol u neho väčší ako u tých, ktorí bodky vnímali ako jeden ucelený valec. 

Keď sa zadívate na VIDEO, optická ilúzia zmizne: Ľudia sú z toho vydesení

Dôležité pritom bolo aj farebné vnímanie ilúzie. Zrenice ľudí s príznakmi autizmu sa stali väčšími, keď vnímali, že vonkajšia strana valca je čierna. Ak videli vpredu biele bodky, nepotvrdili sa u nich žiadne príznaky tohto ochorenia. "Sledovanie zmien vo veľkosti zreníc znamená, že sa niekto príliš sústredí na detail, čo prezrádza prítomnosť autistických porúch," uviedol vedúci tímu Marco Turi. Zároveň podotkol, že v budúcnosti bude potrebné vykonať väčšie a obšírnejšie štúdie.  

Viac o téme: AutizmusOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu