Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO prevratného objavu na Marse: Na jeho povrchu sa ukrýva poriadna bomba, vedci sú nadšení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

BOLOGNA - Vedci sa už roky pokúšajú na Marse nájsť nejaký dôkaz o živote. A zdá sa, že sú na najlepšej ceste ho už čoskoro nájsť. Na jeho povrchu totiž objavili jazero prikryté vrstvou ľadu. Prítomnosť vody spustila nové špekulácie o možnosti prežívania živých organizmov na červenej planéte.

Molekuly vody boli na Marse objavené už v roku 2004 družicou Mars Express. Tá istá družica objavila teraz aj jazero s rozlohou približne dvadsať kilometrov v južnej časti planéty. Vodný útvar sa nachádza pod vrstvou ľadu, ktorej hrúbka zatiaľ nie je známa. "Kvantitatívna analýza potvrdila, že tento novoobjavený útvar má polarizáciu zhodnú s časticami vody. Ide o stabilné vodné teleso," uviedol pre časopis Science profesor Roberto Orosei z univerzity v Bologni.

FOTO prevratného objavu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa neho je potrebné všetko podrobiť ďalšiemu skúmaniu a potom môže začať diskusia o možnom živote živých organizmov na červenej planéte. Vedci sú si však istí, že ide o veľmi sľubné miesto na hľadanie existencie života. 

FOTO prevratného objavu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pri teplote -30 stupňov Celzia prežívajú živé organizmy na zemeguli, takže odborníci nevylučujú túto možnosť ani na Marse. Vápnik, magnézium a sodík dokážu rozpustiť a vytvoriť slanú vodu. Spolu s tlakom pokrývajúceho ľadu sa jazero stáva tekutým. "Nejde síce o vysokú teplotu vody, v ktorej by ste chceli tráviť dovolenku, ale pre ryby je takéto prostredie vyhovujúce. Vždy sme si hovorili, že máme ísť za vodou. A teraz ako keby sa naplnila táto filozofia," neskrýva nadšenie z objavu Scott Hubbard, ktorý šéfoval v roku 2000 programu NASA na Marse. Na adresu objavu talianskych kolegov sa vyjadril aj austrálsky astronóm Alan Duffy z univerzity v Swinburne. Uviedol, že tento objav nie je dôkazom o tom, že na Marse existuje nejaká voda, ale že sú na ňom dlhodobo trvajúce podmienky pre život.

Viac o téme: VodaVesmírMarsJazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu