Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO V Egypte objavili záhadný čierny sarkofág: Nikto nevie, čo je v ňom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

ALEXANDRIA - V Egypte nedávno objavili obrovský žulový sarkofág, ktorého vek odhadujú na približne dvetisíc rokov. Nikto doposiaľ nevie, čo sa v ňom nachádza. Našla sa aj vyrezávaná alabastrová hlava, ktorá pravdepodobne zobrazuje majiteľa hrobu. Staroveký Egypt tak naďalej odhaľuje svoje tajomstvá.

V meste Alexandria bola odhalená hrobka, ktorá sa datuje do Ptolemaiovského obdobia medzi rokmi 305 a 30 pred Kristom. Generálny tajomník Najvyššej rady pre starožitnosti v Egypte Mostafa Waziri prehlásil, že sa sarkofág v hrobke stal vďaka svojim rozmerom najväčším v celej Alexandrii. Je dlhý 265 cm, široký 165 cm a hlboký 185 cm.

FOTO V Egypte objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nachádzal sa v hĺbke päť metrov pod zemou. Podľa všetkého ho ešte nikto predtým neotvoril, egyptskí archeológovia budú prví. 

Podobizeň hlavy údajného majiteľa hrobky
Zobraziť galériu (3)
Podobizeň hlavy údajného majiteľa hrobky  (Zdroj: profimedia.sk)

Archeológia prežívajú v súčasnosti mimoriadne plodné obdobie. Prednedávnom objavili 2200 rokov starú zlatú mincu zobrazujúcu kráľa Ptolemaia II., predchodcu známej Kleopatry. Za zmienku stojí aj objavenie veľmi vzácnej mramorovej hlavy zobrazujúcej rímskeho cisára Marka Aurélia na juhu Egypta. 

Viac o téme: EgyptHrobkaSarkofágArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu