Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Zlatá baňa pre archeológov: Ich objav pomôže odhaliť najväčšie tajomstvo starovekého Egypta

Veľký objav archeológov v Egypte Zobraziť galériu (3)
Veľký objav archeológov v Egypte (Zdroj: YouTube/CGTN)

KÁHIRA - Archeológovia v Egypte objavili južne od Káhiry pohrebisko a miestnosť pre mumifikáciu mŕtvych faraónov alebo vysokých príslušníkov ich dvora. O objave neďaleko mesta Sakkára informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptského ministra pre pamiatky Chálida Ananího.

Na objave, ktorý pochádza pravdepodobne z doby 664 až 404 rokov pred Kristom, sa podieľali archeológovia z Egypta a Nemecka. V mumifikačnej miestnosti sa nachádzajú najrôznejšie nádoby a odmerky. Archeológovia v tejto súvislosti hovoria o odhalení tajomstiev starovekých egyptských múmií. Dúfajú, že im nález pomôže odhaliť viac o olejoch, ktoré boli používané pri mumifikácii z čias panovníkov 26. dynastie.

VIDEO Zlatá baňa pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/CGTN)

"Sme blízko senzačného odhalenia a zistenia chemického zloženia týchto olejov," uviedol Ramadán Husajn, ktorý viedol nemecko-egyptský tím archeológov. Medzi nájdenými predmetmi bolo tiež niekoľko múmií v drevených rakvách, jedna z nich mala zlato-striebornú masku, a aj kanopy, teda nádoby, do ktorých sa ukladali vnútorné orgány zosnulého pri mumifikácii.

VIDEO Zlatá baňa pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/CGTN)


Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutia niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

Viac o téme: MúmiaArcheológoviaEgyptPyramídyObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu