Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Muž mal bolesti brucha a stratil cit v nohe: Lekári neverili vlastným očiam, keď odhalili dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálski lekári sa stretli s mimoriadne ojedinelou diagnózou. Pacient zažíval takú silnú zápchu, až úplne stratil cit v nohe. Jeho fekálie v tele abnormálne zaťažovali hrubé črevo, ktoré vyvíjalo tlak a spôsobilo paralýzu nohy. Zápcha môže byť v niektorých prípadoch veľmi nebezpečná.

Päťdesiattriročný Austrálčan prišiel na pohotovosť s veľkými bolesťami brucha, ktoré trvali tri dni. Spomínal tiež nevoľnosť a opuch tela. Alarmujúcim faktom bolo to, že už deň nedokázal pohnúť nohou, do ktorej mu vystreľovala ostrá bolesť. Noha nemala hmatateľný pulz a na dotyk bola studená.

Vedci skúmali stolicu našich predkov a zistili nechutnú pravdu

Lekári u pacienta neobjavili žiadne riziko vaskulárnych ochorení. Ako zistili, príčinou jeho ťažkostí bola mimoriadna zápcha čriev. Vyšetrenie ukázalo, že trpí masívnym zhutňovaním stolice. Jeho fekálie vytvorili tlak na cievy v nohe, čo spôsobilo jej ochrnutie. Muž okamžite podstúpil chirurgický zákrok. "Pacientovi sme počas neho odstránili približne dva litre výkalov," uviedol šéf operačného tímu. O štyri dni neskôr mohol muž opustiť jednotku intenzívnej starostlivosti, hoci trvalo ďalšie dva týždne, kým sa opäť postavil na nohy. 

Zápcha v takomto štádiu môže byť mimoriadne nebezpečná. V roku 2015 napríklad zomrela tínedžerka na fóbiu z toaliet, keď odmietla vykonať veľkú potrebu celých osem týždňov.

Viac o téme: ZápchaOchrnutieStolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu