Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Máte problém s erekciou? Môže to byť začiatok smrteľného ochorenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Vedci u mužov odhalili spojenie medzi penisom a srdcom. Tvrdia, že erektilná disfunkcia je spôsobená kardiovaskulárnym ochorením. Zároveň apelujú na mužov, aby pri problémoch s erekciou zvýšili svoju pozornosť, pretože to môže byť prvý náznak vážnej choroby.

"Naše výskumy ukázali, že erektilná disfunkcia je sama o sebe silným indikátorom kardiovaskulárnej choroby," uviedol doktor Michael Blaha z Johns Hopkins School of Medicine. Lekárom preto odporúča, aby svojim pacientom, ktorí trpia poruchou erekcie, začali robiť cielené kardiovaskulárne vyšetrenia. To by mohlo predpovedať riziká srdcového infarktu či mozgovej príhody.

Máte problém s erekciou?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Problémy s erekciou sa u 50 percent mužov objavujú do päťdesiateho roku života. Úplná disfunkcia je zaznamenaná u približne piatich percent jedincov vo veku štyridsať rokov. Je tiež dôležité poznamenať, že disfunkcii môže predchádzať zápal obehového systému, depresia alebo úzkosť, hormonálne zmeny, niektoré úrazy a vedľajšie účinky liekov. 

Mladík (31) si po divokom sexe objavil ranu na penise: Nočná mora, na súlož môžem zabudnúť

Vedecké pozorovania dokazujú, že muži trpiaci depresiami alebo tí, ktorí užívajú rôzne lieky, sú dvojnásobne viac náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenie. Môže sa prejaviť vo forme srdcového záchvatu, zastavenia srdca alebo cievnej mozgovej príhody.

Máte problém s erekciou?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Blaha vyzýva mužov, aby kardiovaskulárne problémy neodbíjali ako problémy s erekciou, pretože to môže indikovať omnoho vážnejší problém. "Je neuveriteľné, koľko mužov sa vyhýba lekárom a ignoruje predčasné príznaky ochorenia. Radšej sa zmieria s erektilnou disfunkciou, no neuvedomujú si, že riziká sú oveľa väčšie," uzatvára odborník. 

Viac o téme: ErekciaPenisErektilná disfunkciaKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu