Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia na rodičovskom združení: Muž (†52) dostal infarkt a zomrel

ilustračná foto Zobraziť galériu (2)
ilustračná foto (Zdroj: archív)

BYTČA – Počas rodičovského združenia na Základnej škole na Ulici mieru v Bytči sa stala smutná udalosť. Rudolf (†52) odpadol a zomrel. Pravdepodobne dostal infarkt. Príbuzní obete si myslia, že mohol ešte žiť, keby sa na škole nachádzal defibrilátor.

Minulý utorok sa konalo rodičovské združenie na Základnej škole na Ulici mieru v Bytči. Rudolfovi (†52) došlo zle od srdca a skolaboval na chodbe. Do príchodu záchranky sa mu pokúšalo pomôcť viacero rodičov aj pedagógov. Rudolfa zachrániť nedokázali. Nepomohla mu ani sanitka, ktorá dorazila o 17 minút. Príčina smrti nie je známa, ale pravdepodobne mu zlyhalo srdce, informuje regionálny denník.

Tragédia na rodičovskom združení:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Základná škola, ulica Mieru, Bytča)

Príčinu smrti nevedela ani záchranná služba, ktorú v regióne prevádzkuje spoločnosť FALCK. Podľa hovorkyne Kataríny Načiniakovej vyrazila záchranka na miesto zásahu okamžite po prijatí výzvy z Krajského operačného strediska: „Na vašu otázku o príčine smrti vám nedokážem odpovedať, tú stanovuje obhliadajúci lekár, prípadne pitva – ak bola uskutočnená. Konkrétne vyrazila o 22 sekúnd od prijatia výzvy, pričom miesto zásahu dosiahla o 17 minút. Pacientovi bola do tohto času poskytnutá laická prvá pomoc, ktorú následne prevzala naša posádka. Muža sa však aj napriek úsiliu záchranárov nepodarilo oživiť.

Svedkom sa zdá čas 17 minút, kým prišla záchranka, príliš dlhý. Jedna záchranka je aj v samotnej Bytči, ale nemá lekára a zrejme nebola voľná, lebo rýchla lekárska pomoc prišla z Považskej Bystrice. Záchranka sa totiž nevolá priamo, ale prideľuje ju operačné stredisko na číslach 112 alebo 155. Vyráža záchranka, ktorá je najbližšia a voľná.  

Kým dorazila záchranka, prvú pomoc Rudolfovi poskytovali rodičia aj pedagógovia. „Chcem vysloviť poďakovania všetkým zamestnancom a prítomným rodičom, ktorí sa zachovali veľmi zodpovedne a vynaložili maximálne úsilie na záchranu ľudského života. Je nám to úprimne ľúto,“ vyjadrila uznanie riaditeľka školy Katarína Hromcová.

Zachránil by mu život defibrilátor?

Sestra zosnulého Rudolfa, Mária, si myslí, že sa mu dalo pomôcť. „Podľa svedkov môj brat zomrel a i keď všetci ľudia, čo boli okolo, sa veľmi snažili ho oživiť, už mu nebolo pomoci. Zrejme mu roztrhlo srdiečko. Problém však je, že na škole, kde je veľa detí, a je nevyspytateľné, kedy sa môže niektorému niečo prihodiť, nie je defibrilátor. V každej civilizovanej krajine by to mala byť základná povinnosť mať defibrilátor všade tam, kde sa zdržuje viacero ľudí pohromade. Dokonca viem, že donedávna ani všetky sanitky neboli vybavené defibrilátorom.“

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej súčasná legislatíva nestanovuje povinnosť mať defibrilátor na verejných priestranstvách alebo miestach s väčším výskytom ľudí. Defibrilátor dokonca nie je súčasťou vo všetkých ambulanciách a ústavných zdravotníckych zariadeniach v zmysle výnosu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 09812/2008 z 10. septembra 2008 o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie jednotlivých druhov zdravotníckych zaradení v znení neskorších predpisov. Defibrilátor je súčasťou vybavenia v ambulanciách rýchlej zdravotníckej a rýchlej lekárskej pomoci podľa výnosu Ministerstva zdravotníctva.

Len pred niekoľkými dňami dostala defibrilátor Spojená internátna škola v Bytči. Škole ho darovala spoločnosť FALCK. Škola sa zapojila do súťaže a dostala defibrilátor darom. Študenti aj pedagógovia sa školia v jeho používaní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu