Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Máte zlý deň? Táto kostra patrí najnešťastnejšiemu chlapovi v histórii

Kostra muža, ktorý zomrel ukrutnou smrťou Zobraziť galériu (3)
Kostra muža, ktorý zomrel ukrutnou smrťou (Zdroj: facebook/Pompeii - Parco Archeologico)

POMPEJE - Kostru 35-ročného muža, ktorý zomrel pri erupcii Vezuvu v roku 79 pred naším letopočtom, našli archeológovia pri vykopávkach v antickom meste Pompeje. Informoval o tom denník La Repubblica. Muž zrejme nestačil kvôli chorej nohe z mesta utiecť. Spadol na neho kamenný kváder s hmotnosťou 300 kg, ktorý mu zrejme rozbil hlavu.

"Našli sme ho na mieste, kde sa ulica rozširuje a kde asi bola fontána," uviedol riaditeľ archeologického areálu v Pompejách Massimo Osann a rozvádza posledné momenty muža, ktorý kvôli bolestivému zápalu holennej kosti zrejme váhal s útekom do poslednej chvíle. Podľa archeológov muž videl, ako sa na antické mesto valí žeravá mäsa, "ktorá obsahovala trosky, kusy železa, kmene stromov a kusy dlažby," opisuje dramatické okolnosti mužovho skonu Osann.

VIDEO Máte zlý deň?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: facebook/Pompeii - Parco Archeologico)

Keď sa aj napriek bolestivému zápalu pokúsil o útek, situácia už bola kritická - ulica bola zanesená dvojmetrovou vrstvou sopečnej trosky. Na muža ale spadol obrovský kus kameňa. Dopadol mu na hruď a pravdepodobne mu rozrazil hlavu.  Archeológovia našli jeho kostru v polohe na chrbte, horná časť hrude bola stále pod kameňom. Potvrdenie verzie archeológov teraz závisí na detailnejšom laboratórnom prieskume ostatkov 165 centimetrov vysokého muža. Jeho lebku ešte archeológovia nenašli.

VIDEO Máte zlý deň?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: facebook/Pompeii - Parco Archeologico)

Pompeje sú na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 1997. Antické mesto neďaleko Neapola bolo úplne zavalené pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 pred naším letopočtom. Zvyšky Pompejí, ktoré sa pod sopečným popolom zachovali, patria k najnavštevovanejším talianskym turistickým atrakciám. Lokalita pritiahne každoročne viac ako 2,5 milióna návštevníkov.

Z odhadovanej populácie 20 000 ľudí zomrelo pri erupcii Vezuvu v Pompejach zhruba 2000 z nich. Sopka dymila a chrlila popol už niekoľko dní pred ničivou erupciiou, a tak mnoho ľudí z mesta utiekllo.

Viac o téme: MužKostraPompejeArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu