Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí vám infarkt?

Fajčením a nesprávnymi stravovacími návykmi, stresom a obezitou sa dennodenne vystavujete nemalým zdravotným problémom. Najčastejšie to vedie k vysokému krvnému tlaku, kôrnateniu ciev alebo k angine pectoris.

Odborníci varujú: Najohrozenejší sú štyridsiatnici! Nie je však vylúčené, že ak podceníte pravidelné preventívne prehliadky, môže vás niektorá z týchto chorôb zastihnúť oveľa skôr. Prevencia voči civilizačným chorobám ako sú cukrovka, pohlavné choroby, ale aj srdcovo-cievne ochorenia by mala patriť k bežnej starostlivosti každého z nás. Lekári však čoraz častejšie upozorňujú na to, že k nim zájdeme až vtedy, keď už môže byť neskoro.

Fajčenie a zlé stravovanie

Najnáchylnejší na srdcové choroby sú muži okolo štyridsiatky. Opatrní by mali byť hlavne tí, ktorí majú takéto zdravotné problémy v rodine. Ak ste si doteraz vychutnávali cigaretkové seansy a máte niektoré z príznakov na takéto ochorenie (pichanie v srdci, dýchavičnosť), zabudnite na ne! Obmedzte aj prísun mastných a sladkých jedál a nahraďte ich ovocím a zeleninou. Prehodnoťte svoje stravovacie návyky, inak vám hrozí zvýšená hladina cholesterolu.

Pravidelné prehliadky

Kompletné vyšetrenie u svojho praktického lekára aspoň raz za rok nepodceňujte. Je bezplatné, hradí ho totiž poisťovňa. Podľa krvného tlaku, krvi, váhy i výšky sa o vás lekár dozvie, či je potrebné podstúpiť ďalšie vyšetrenia u odborných lekárov. Je to jeho povinnosťou. „Štíhly pás nie je len sexi, ale aj zdravý,“ vraví MUDr. Branislav Koreň. Výskumy totiž ukazujú, že najčastejším ohniskom chorôb býva práve oblasť pásu. U žien by nemal presahovať viac ako 80 centimetrov, u mužov je to maximálne 94 cm.

Kto je najviac ohrozený?

Manažéri a vorkoholici! Práve vy venujete veľmi málo pozornosti svojmu zdraviu. K lekárovi prichádzate až vtedy, keď je to už na hrane života a smrti.

Čo potrebujete, aby ste boli zdraví?

1. Relax
2. Pohyb
3. Zdravú stravu
4. Žiť bez stresu
5. Zabudnúť na nikotín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu