Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Egypte dúfajú vo veľký objav: Archeológovia našli prastarú hrobku a môže byť toho viac...

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/APTN/)

KÁHIRA - Viac ako štyri tisícky rokov starú hrobku objavili egyptskí archeológovia neďaleko slávnych pyramíd v Gíze. Vybudovaná bola pre kňažku Hetpet, ktorá žila počas vlády piatej dynastie v období Starej ríše, informoval novinárov egyptský minister pre pamiatky Chálid Anan. Podľa neho bola kňažka bohyne Hathor vo svojej dobe veľmi vážená.

VIDEO Najväčší objav archeológov od 19. storočia: Egyptská pyramída ukrýva tajomné miesto

Pohrebnú komoru starú 4400 rokov archeológovia našli pri vykopávkach západne od Cheopsovej (Chufewovej) pyramídy. Postavená bola z hlinených tehál a ozdobená je dobre zachovanými nápismi a kolorovanými kresbami, ktoré znázorňuje kňažku Hetpet na hone či pri rybolove. Zachytená je tiež posediačky pri obetnom stole. Na kresbách je niekoľkokrát spodobnená tiež opica, ktorá bola v čase piatej dynastie obľúbeným domácim miláčikom.

V Egypte dúfajú vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/APTN/)

Podľa archeológa Mustafu Vazírího, ktorý vykopávky viedol, je oblasť, v ktorej sa hrobka kňažky Hetpet našla, "veľmi sľubná". "Očakávame, že toho nájdeme viac," povedal agentúre AP. Podľa Vazírího by sa mohla na území nekropoly nájsť dokonca ešte jedna hrobka samotnej kňažky Hetpet. Artefakty, ktoré jej patrili, sa v tejto oblasti našli už v roku 1909 a boli vtedy prevezené do múzea v Berlíne. Hetpetinu múmiu sa však zatiaľ objaviť nepodarilo.

V Egypte dúfajú vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Courtney Bonnell/Amr Nabil)

Miesto, kde bola hrobka staroegyptskej kňažky vykopaná, sa nachádza neďaleko staveniska, na ktorom vzniká nové muzeum. V ňom bude umiestnený rad vzácnych exponátov vrátane tých nájdených v hrobke faraóna Tutanchamóna.

V Egypte dúfajú vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Courtney Bonnell/Amr Nabil)

Prvá časť múzea by sa mala otvoriť ešte tento rok, celé by malo byť hotové v roku 2022. Egyptská vláda dúfa, že sa jej vďaka novým výstavným priestorom podarí prilákať späť do krajiny turistov, o ktorých Egypt prišiel v posledných rokoch kvôli nepokojom aj teroristickým útokom.

Viac o téme: HrobkaEgyptGízaKňažkaHetpet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu