Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári varujú pred používaním toaletného papiera: Môžete skončiť s pretrhnutým análom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - K vykonávaniu potreby neodmysliteľne patrí aj toaletný papier. Mysliac si, že tak dodržiavame zásady hygieny, ho používame vždy, keď ideme na záchod. No lekári najnovšie prišli s prekvapujúcou výzvou - na toaleťák by sme mali čo najskôr zabudnúť, pretože nám vraj hrozí pretrhnutie zadku!

Patrí na zoznam povinných nákupov, pretože sa bez neho jednoducho nezaobídeme. Toaletný papier berieme ako samozrejmú súčasť našej hygieny. Odborníci ale najnovšie varovali, že nám môže viac uškodiť, než pomôcť. Okrem toho je to vraj prekvapivo veľmi neúčinný spôsob čistenia našich intímnych partií počas vykonávania potreby. Použitie papiera totiž nemusí stačiť na to, aby sme zotreli všetky stopy exkrementov. Nadmerné používanie toaletného papiera môže viesť aj ku vzniku zdravotných potiaží, ako pretrhnutie análu či infekcie močových ciest. 

Lekári varujú pred používaním
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nechutné FOTO vám odhalí, prečo by ste nikdy nemali používať sušiče na ruky na verejných WC

"Celkom ma prekvapuje, že milióny ľudí na celom svete si myslia, že majú čisté zadky, hoci sú v skutočnosti špinavé," povedala Rose Georgeová, autorka knihy Veľká nevyhnutnosť: Nezávislý svet ľudského odpadu a prečo na tom záleží. Podľa nej by toaletné papiere mali nahradiť bidety, ktoré sú samozrejmosťou v krajinách ako Japonsko, Južná Kórea či Egypt. Nielenže sú priateľskejšie voči životnému prostrediu, ale nás okrem toho dokážu prúdom vody zospodu očistiť oveľa efektívnejšie ako toaletný papier. Ďalším riešením môže byť aj použitie vlhkých utierok; aj tie sú stále lepšie než samotný papier. 

Lekári varujú pred používaním
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je to všetko ale iba o čistote. Ak toaletný papier používame príliš necitlivo, môže sa stať, že skončíme s hemoroidmi či dokonca s bolestivým pretrhnutím análu, ktorého zahojenie by v takom prípade trvalo osem až dvanásť týždňov. Taktiež hrozia aj infekcie močových ciest. Majte preto tieto slová na pamäti nabudúce, keď sa budete utierať po vykonaní potreby. 

Viac o téme: WcBidetHygienaToaletný papier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu