Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pravda a mýty o... očiach

Oči patria medzi najdôležitejšie časti nášho tela. Zrak nám totiž popri sluchu prináša najviac informácií z okolitého sveta. Asi málokto si dokáže predstaviť, že by pri plnom zdraví náhle oslepol. Ale viete, ktoré z mýtov kolujúcich okolo starostlivosti o oči sú skutočne pravdivé?

Mrkva je pre oči zdravá

Je to pravda. Obsahuje látky, ktoré tvoria očné pigmenty citlivé na svetlo a podieľa sa tak na procese videnia. Nedostatok vitamínu A, ktorý dostávame do organizmu práve mrkvou, môže spôsobiť zhoršenie reakcie očí na tmu. Ak nebudete mať dostatok „áčka“, môžete mať problémy so suchosťou očnej spojivky a s vredmi na rohovke.

Čítanie v polotme a šere očiam ubližuje

Ide o sporné tvrdenie. Pri nízkom osvetlení dochádza k zníženiu kontrastov, a tým k zvýšenej námahe časti svalov oka. V tej chvíli naozaj spôsobuje pálenie a nadmerné slzenie či bolesti hlavy. Na druhej strane však čítanie „pod dekou“ alebo v pološere nespôsobuje trvalé poškodenie zraku.

Televízor a počítač očiam škodia

Áno, je to pravda. Pri čítaní na monitore reagujú oči a mozog inak ako pri čítaní z papiera. Písmená tu nemajú presné ohraničenie, a preto si viac namáhate očné svaly. Pri práci s počítačom alebo sledovaní televízie dochádza k zníženiu frekvencie žmurkania (vysychanie rohovky). Príznakom je pálenie očí a zahmlievanie zraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu