Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najväčší cibuľový veniec váži skoro 3 tony

Na 163-metrový veniec spotrebovali takmer 3 tony cibule
Na 163-metrový veniec spotrebovali takmer 3 tony cibule (Zdroj: SITA)

MADUNICE - Najväčší cibuľový veniec vznikol v sobotu v Maduniciach. Cibuľu do vrkoča plietlo štyri a pol hodiny spolu 18 žien, pričom spotrebovali 2800 kilogramov cibule. Veniec mal vo vystretom stave dĺžku 163 metrov.

Podarilo sa tak prekonať doterajší rekord z roka 2005, keď tu nadšenci uvili veniec vo vystretom stave dlhý 150 metrov. V Maduniciach navyše o 29 metrov vylepšili aj predošlý rekord, ktorý vznikol v sedmohradskom meste Turda a je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Organizátori podujatia preto po spracovaní potrebných materiálov dokumentujúcich priebeh akcie a jej výsledok požiadajú o zápis svojho rekordu do svetovej databázy.

Okrem iného mohli návštevníci Cibuľových slávností sledovať aj umenie silového žongléra Ľubomíra Majstráka, ktorý sa ako jediný na Slovensku pokúsil o netradičné postupné žonglovanie s guľami rôznych hmotností. Najprv žongloval s tromi kusmi oceľových gúľ s celkovou hmotnosťou 15 kilogramov, potom s tromi štvorkilogramovými a na záver s váhou trikrát tri kilogramu. Za štyri minúty a 30 sekúnd mu rukami prešlo 2800 kilogramov, vďaka čomu vytvoril slovenský ustanovujúci rekord.

Ako agentúru SITA informoval Igor Svítok zo Slovenských rekordov, tento má tiež ojedinelý svetový prívlastok. Organizátori Cibuľových slávností - obec Madunice a žonglér Ľubomír Majstrák prevzali od zástupcu Knihy Slovenských rekordov certifikát a ich úspešný pokus sa objaví aj v pripravovanej knihe rekordov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu