Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Blondínku (26) pálilo oko, myslela si, že je to vypadnutá mihalnica: Omyl, oči plné červov

Abby Beckleyová Zobraziť galériu (3)
Abby Beckleyová (Zdroj: Facebook)

OREGON - Keď Abby Beckleyová pocítila pichľavú bolesť v oku, myslela si, že je to zablúdená vypadnutá mihalnica. Po pretretí oka však našla na prste nález, ktorý ju takmer priviedol do šialenstva a lekárov do rozpakov. Tento objav prekvapivo viedol ešte k ďalšiemu a väčšiemu.

Dvadsaťšesťročná Abby nie je žiadne útlocitné dievčatko. Športuje, jazdí na koni a miluje rybačky na Aljaške. Ale nález, ktorý si vytiahla z oka, ňou poriadne otriasol. "Svrbelo ma oko, myslela som si, že je to mihalnica. Lenže ja som si z neho vytiahla asi centimetrového červíka. Ešte sa hýbal, bolo to odporné," opisuje nepríjemnú skúsenosť. 

Blondínku (26) pálilo oko,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Američanka sa bála, že to môže ohroziť jej zrak alebo paralyzovať tvár, tak išla k lekárovi. Ten vytiahol z jej oka ďalšie tri červy a poslal ich do Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Trápenie Abby sa však neskončilo. V priebehu nasledujúcich troch týždňov si z oka vybrala ďalších štrnásť parazitov. "Niekedy som videla, ako sa mi v oku hýbu a skresľujú mi zrak."

Blondínku (26) pálilo oko,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Matka sa pozrela za ucho svojej dcérky a zostala zdesená: VIDEO odporného nálezu

Medzitým v ústave červy identifikovali ako thelazia gulosa (dobytčí červ), ktorý bol popísaný už v roku 1928. Tieto parazity infikujú rôzne druhy dobytku, domáce  a voľne žijúce zvieratá. Šíria ho muchy, ktoré sú plné lariev. Infikovaný hmyz si sadne na oko zvieraťa, nakŕmi sa slzami a kladie larvy na jeho povrch. Tie neskôr vyrastú. Ľudský hostiteľ však pri tomto druhu parazita ešte zaznamenaný doteraz nebol. Toto je prvý prípad, kedy sa thelazia gulosa objavil u človeka. Podľa odborníkov síce červy môžu spôsobiť zápal a podráždenie v infikovanom oku, ale príznaky zmiznú hneď, ako je parazit odstránený. Iba vo výnimočných prípadoch by mohli poškodiť rohovku alebo spôsobiť slepotu.

Viac o téme: ParazitČervNákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu