Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZÁZRAK V Indii sa narodilo najmenšie bábätko, slová lekára dojali celý svet

V Indii lekári zachránili najmenšie bábätko sveta Zobraziť galériu (5)
V Indii lekári zachránili najmenšie bábätko sveta (Zdroj: YouTube/Sunil jangid)

JIVANTA - V Indii sa narodilo najmenšie bábätko na svete. Maličká Manushi prišla na svet až o dvanásť týždňov skôr a vážila len 400 gramov. V útlom telíčku sa však skrýva silná bojovníčka. Napriek nevyvinutým orgánom dievčatko dokázalo prežiť. Lekári jeho popôrodnú hmotnosť prirovnali k tabuľke čokolády a dávali mu len polpercentnú šancu na prežitie.

Najmenšie bábätko sveta, dievčatko Manushi sa narodilo v Detskej nemocnici NICU v indickom meste Jivanta. Lekár prehovoril pred médiami, prečo sa rozhodli o život maličkej Manushi bojovať. Nemocnica do jej záchrany investovala takmer 1 milión rupií, čo je v prepočte zhruba 12 tisíc 800 eur. Slová lekára šokovali celý svet.

Manushi bola po narodení napojená na parenterálnu výživu
Zobraziť galériu (5)
Manushi bola po narodení napojená na parenterálnu výživu  (Zdroj: YouTube/Sunil jangid)

„O život tohto bábätka sme sa rozhodli bojovať, pretože chceme docieliť, aby boli dievčatká v Indii chránené,“ povedal zahraničným médiám Sunil Janged, lekár nemocnice NICU. V celej Indii je veľká bieda a častokrát sa stáva, že ak sa narodí dievčatko, rodičia ho buď zavraždia, alebo umiestnia do sirotinca. Bábätko nežného pohlavia je v Indii brané ako príťaž a indické ženy sú v miestnej spoločnosti stále brané ako menejcenné. Nedostatok žien zároveň v Indických štátoch zvyšuje kriminalitu a sexuálne zneužívanie. „Ľudia by skoncovať s touto ohavnou praktikou,“ dodal na záver svojho tvrdenia lekár Sunil Janged.

V Indii lekári zachránili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Sunil jangid)

„Museli sme okamžite začať s parenterálnou výživou, čo znamená, že dieťatku sme do vnútrožilového krvného obehu napojili základné živiny. Dievčatko tak dostávalo potrebné aminokyseliny, lipidy, sacharidy, minerály, multivitamíny a stopové prvky,“ informoval lekár Janged.

Matka zverejnila zničujúcu FOTO, nad ktorou plače celý svet: Brutálna realita rakoviny 

V Indii lekári zachránili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Sunil jangid)

Matka Seeta (48) a otec Giriraj (50) si vďaka lekárom mohli svoju maličkú Manushi vziať domov už po šiestich mesiacoch. Aj napriek tomu, že lekári jej predpokladali len pol percentnú šancu na prežitie bez mozgovej poruchy, Manushin stav sa veľmi rýchlo zlepšoval. Hoci na začiatku ešte stratila na váhe.

Prišla na svet cisárskym rezom a jej pokožka bola tenká ako papier a hlavička dievčatka sa dala prirovnať k veľkosti nechtu jej otca. Dĺžka Manushinho telíčka nepresahovala ani dĺžku ruky dospelého človeka. Jej orgány boli nevyvinuté a dievčatko samo od seba nedokázalo ani dýchať.

Matka Seeta (48) a otec Giriraj (50) s ich maličkou dcérkou Manushi
Zobraziť galériu (5)
Matka Seeta (48) a otec Giriraj (50) s ich maličkou dcérkou Manushi  (Zdroj: YouTube/Sunil jangid)

„Bojovala, bojovala a bojovala napriek minimálnym šanciam, ktoré mala na prežitie, ale dokázala to,“ povedal Giriraj, dojatý otec Manushi. Najmenšie bábätko sveta po šiestich mesiacoch intenzívnej liečby dosiahlo váhu 2,3 kilogramu a samo dokáže bezproblémovo prijímať materské mlieko.

Viac o téme: IndiaNajmenšie bábätko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu