Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V emirátoch vyčíňalo šialené počasie: Žiadna príroda, skutočný DÔVOD, prečo pršalo a snežilo

V emirátoch zaznamenali prudké lejaky
V emirátoch zaznamenali prudké lejaky (Zdroj: youtube/Siasat Daily)

DUBAJ - Počasie sa v uplynulých dňoch vyzúrilo aj na území Spojených arabských emirátov. Pod prudké zmeny sa však tentoraz nepodpísala popletená príroda, ale ľudia samotní. A ako sa nakoniec ukázalo, veľký zmätok spôsobilo maličké lietadlo.

Počasie na území SAE bolo v posledných dňoch skutočne nepredvídateľné a rýchlo sa meniace.  Najskôr pršalo, neskôr nastalo krupobitie a v niektorých lokalitách dokonca snežilo. Na takéto nezvyčajné výkyvy počasia tu vôbec nie sú zvyknutí. 

Neskôr vyšlo najavo, že nešlo o dielo prírody, ale meteorológov, ktorých cieľom bolo dostať do vyprahnutej krajiny vytúženú vlahu. Na krídla malého lietadla nainštalovali kryštály soli a pri prelete cez oblaky ich nechali vznietiť. Horiaca soľ potom podporila tvorbu zrážok.

"Nad naším územím je dovolené týmto spôsobom ovplyvňovať počasie iba vtedy, keď dochádza k oblačnosti, ktorá je zaznamenaná sofistikovaným radarom. Ide o takzvané misie na výsev oblačnosti," vysvetlil mestny meteorológ.  Spresnil, že ich vykonávali od piatku 15. decembra do pondelka 18. decembra. V tom čase sa v horskom regióne vytvorila vhodná oblačnosť, a preto ju takýmto spôsobom využili, aby dostali na zem cennú vlahu. "Celkovo sme v tom období vykonali šestnásť misií, po ktorých vzrástli zrážky o 20 percent."

Viac o téme: PočasieSneženieSaudská arábiaLejak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu