Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lode duchov s mŕtvolami mátali odborníkov: Záhada je rozlúštená, poznajú príčinu

Loď s mŕtvolami vyplavilo na japonský breh Zobraziť galériu (2)
Loď s mŕtvolami vyplavilo na japonský breh (Zdroj: Youtube/ARIRANG NEWS)

TOKIO - Kritický nedostatok potravín a zahraničnej meny prispieva k tomu, že je na pobreží Japonska vyplavovaných stále viac silno poškodených severokórejských rybárskych lodí, či už so živými alebo mŕtvymi. Tamojší rybári sú totiž čím ďalej tým viac nútení riskovať a loviť ďaleko od svojich brehov, uvádzajú analytici.

Podľa nich sa na fenoméne takzvaných lodí duchov, ktorých bolo minulý mesiac v Japonsku zaznamenaných rekordných 28, podieľa okrem iného fakt, že KĽDR predala vlani Číne rybárske práva s cieľom získať tvrdú menu. Tento rok sa podarilo zachrániť takto priplavených rybárov 42, vlani ani jedného. Stále sa ale vyskytujú prípady lodí duchov, ktoré sú plné mŕtvol. Japonské úrady konštatujú, že je často zložité určiť, ako presne obete zomreli, pretože lode bývajú unášané vlnami niekoľko mesiacov, než skončia na brehu. "Rybári sa zúfalo snažia splniť ročné ciele, ktoré sa každým rokom zvyšujú," uviedol Tošimicu Šigemura, odborník na Severnú Kóreu na tokijskej univerzite Waseda. 

Lode duchov s mŕtvolami
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Severokórejský vodca Kim Čong-un po svojom nástupe do úradu v roku 2013 nariadil zintenzívniť rybolov. Odvtedy sa rybári horúčkovito snažia plniť kvóty. Tento rok je ale situácia iná, pretože sa na svojich chatrných člnoch plavia do vzdialených vôd. "Severná Kórea vlani predala časť svojich rybárskych práv v Žltom mori Číne, aby získala tvrdú menu. Čong-un preto v novoročnom prejave prikázal svojim ľuďom, aby si zriadili rybársku základňu v Japonskom mori," poznamenal expert na KĽDR Pchjon-či-nil. 

Analytici taktiež poukazujú na kritický nedostatok potravín v Severnej Kórei, ktorý je čiastočne spojený aj s prísnejšími medzinárodnými sankciami. "Každý Severokórejčan teraz dostáva len 300 gramov jedla denne. Chýbajú základné potraviny ako ryža a kukurica. Severokórejčania chcú nakupovať potraviny od Číny, ale nemajú tvrdú menu." Severokórejské devízové rezervy sa kvôli novým sankciám uvaleným Radou bezpečnosti OSN tento rok znížili v porovnaní s vlaňajškom na tretinu. 

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Stratené námorníčky zachránili po piatich mesiacoch

V japonských médiách sa v súvislosti s loďami objavili špekulácie, že by mohlo ísť o špionážne plavidlá. Podľa niektorých správ bol na jednom z člnov nápis "Severokórejská ľudová armáda". O žiadnych špiónov ale pravdepodobne nejde. Do Japonska je totiž veľmi ľahké sa dostať a špióni môžu do krajiny vstúpiť, kedykoľvek sa im zachce. "Severokórejskí agenti sa neplavia v takýchto zničených člnoch. Tí cestujú na lodiach so všetkým potrebným vybavením," skonštatoval politológ Šigemura. 

Jedna z posledných skupín rybárov, ktorú videli v japonských vodách, čelí podozreniu z krádeže rôznych predmetov, vrátane chladničiek a televízorov. Severokórejčania ich zrejme vzali zo skladu na japonskom ostrove, kde sa schovali pred zlým počasím, a potom ich hodili do mora, aby sa neprezradili pred japonskou pobrežnou strážou. Podľa všetkého chceli tie veci vo svojej vlasti predať. Pokiaľ sa ale teraz, po dôkladnom výsluchu japonskými úradmi, vrátia domov, budú popravení. Severokórejské úrady budú totiž presvedčené, že sa z nich stali špióni Japonska. 

Viac o téme: Japonsko RybárSeverná kóreaLoď duchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu