Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ktorá látka je viac škodlivejšia, marihuana alebo alkohol? Tu je PRAVDA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Miera škodlivosti pri užívaní marihuany a alkoholu je podobná a napriek tomu patrí kanabis vo väčšine krajín do zoznamu zakázaných látok. Vedci a lekári totiž upozorňujú, že jeho účinky sa preceňujú a na naše zdravie majú viac negatívny ako pozitívny dopad. Katastrofálny vplyv na ľudský organizmus má však aj alkohol. Mnohí preto nechápu, z akého dôvodu je stále legálny.

O tom, či má horší vplyv na naše zdravie alkohol alebo marihuana, sa polemizuje už niekoľko desaťročí. Kým zástancovia zázračnej bylinky vyťahujú historky o tom, aká je zdraviu prospešná, lekári upozorňujú, že jej účinky sa preceňujú. Avšak ľudský organizmus likviduje aj závislosť na alkohole. Preto je na mieste otázka, prečo je stále legálny.

Ktorá látka je viac
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prípitok "nazdravie" nemá so zdravím naozaj nič spoločné. Podľa štatistík alkohol zapríčiní vo svete viac ako tri milióny úmrtí ročne. Jeho legalizáciu preto označujú za zmätočnú najmä fanúšikovia stále zakázanej marihuany. Priame porovnanie týchto dvoch látok komplikujú mnohé faktory. Patrí k nim napríklad aj rozdielne právne postavenie oboch drog.

Zatiaľ čo desaťročia výskumu sa zameriavajú na nebezpečenstvo požitia legálneho alkoholu, skúmanie účinkov nelegálnej marihuany je neuveriteľne obmedzené. Ak teda nie je látka dostatočne podrobená vedeckej štúdii, nie je možné objektívne posúdiť, či je rovnako nebezpečná, prípadne horšia než ostatné drogy.

Ktorá látka je viac
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Fanúšikovia jointov nedajú na marihuanu dopustiť a naozaj sa zdá, že kanabis je oveľa menej návykový ako alkohol. Potvrdil to aj prieskum, do ktorého sa zapojilo 8000 Američanov. Výskumníci zistili, že pätnásť percent opýtaných bolo závislých na alkohole. Závislosť na marihuane bola zistená iba u deviatich percent. Až 32-percentná závislosť bola potvrdená u tých, ktorí fajčili marihuanu zmiešanú s tabakom. Znamená to teda, že aj legálny nikotín vyvoláva väčšiu závislosť ako kanabis?

Veľká revolúcia v dekriminalizácii drog na Slovensku: Za marišku už iba pokuta, vzbura v koalícii

Z pohľadu zdravia je to zložité. Dlhodobo je známe, že alkohol vyvoláva rakovinu mnohých orgánov, od ústnej dutiny, cez pečeň, až po pankreas. Existuje mnoho prípadov, ktoré potvrdili, že kanabis má pozitívny vplyv na jej liečbu. Takéto tvrdenie ale ešte nijaká vedecká štúdia presvedčivo nepotvrdila. A keď sme už pri výskume a štatistikách, tie dokázali, že v rebríčkoch najsilnejších návykových látok sa alkohol a tvrdé drogy delia o prvé priečky. Kanabis nebol v žiadnom prieskume nikdy na vyššom ako na ôsmom mieste. 

Viac o téme: AlkoholZávislosťMarihuanaKanabis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu