Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká revolúcia v dekriminalizácii drog na Slovensku: Za marišku už iba pokuta, vzbura v koalícii

Ilustračná foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/AP/Esteban Felix)

BRATISLAVA - Zdá sa, že plánovaná novelizácia Trestného zákona ohľadom drogovej politiky rozvíri diskusie medzi slovenskými politikmi. Návrh na zmiernenie trestu za užitie marihuany a dekriminalizácia malého množstva niektorých drog pre vlastnú spotrebu už má ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pripravený. Mnohí politici však nie sú nadšení.

Súd či väzenie za jednu marihuanovú cigaretu by mohlo byť minulosťou aj na Slovensku. Priestupok namiesto zápisu do registra trestov by mal platiť pre užívateľov, ktorých chytia raz. Slovenská národná strana a konzervatívnejšia časť Smeru však s návrhom zrejme súhlasiť nebudú. Žitňanská zatiaľ kvôli vládnej kríze zákon na pripomienkovanie nedala. Na návrhu pracoval už jej predchodca Tomáš Borec. O stave návrhu informoval denník SME

Miernejšie tresty v minulosti podporil aj Robert Fico, sľuboval ich aj na svojom blogu. Žitňanskej novela však zrejme cez vládu neprejde. Návrh zrejme zablokuje SNS. "Slovenská národná strana nepodporí návrh pani ministerky spravodlivosti,“ povedala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. 

Lucia Žitňanská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Žitňanská navrhuje stanoviť za užitie marihuany na vlastnú spotrebu pokutu vo výške 165 eur. "Držba určitého malého množstva bude priestupkom. Keď páchateľ zopakuje priestupok viackrát, pôjde už o trestný čin," povedala Žitňanská s tým, že by páchateľovi mohol hroziť rok väzenia. Zmierniť by sa mali aj tresty za malé množstvá drog. 

Novinkou v zákone by mal byť aj rozdiel v prístupe k mladistvým a k dospelým. Ak prichytia s drogami neplnoletého, bude musieť isť na vyšetrenie. V prípade zisteia závislosti sa musí mladistvý liečiť.

Ministri prehovorili o svojej mladosti

Miernejšie tresty za marihuanu sa ministrom nepozdávajú. Proti tomuto návrhu je aj stranícky kolega Žitňanskej László Sólymos. "Nie som za to, aby boli mierne. Voči drogám mám fakt veľký odpor," povedal minister životného prostredia.

"My sme boli mládež, ktorá pila, nie drogovala,“ povedal zasa Peter Žiga s tým, že marihuanu nikdy nevyskúšal. "Ja som dosť konzervatívny človek, tresty by mali byť adekvátne, ale aby sme to prechádzali len peňažným trestom, to sa mi nezdá,“ vyhlásil minister hospodárstva Žiga zo Smeru.

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák drogy nikdy neskúsil a nepokúšal sa o to ani v súčasnosti. "Nie. Som výrazne starší od vás od všetkých, v tom čase to nebolo také moderné. Som dostatočne veselý aj bez toho." Na zníženie trestu nemá vlastný názor.

Ako sa vyjadrila hovorkyňa opozičnej strany SaS Katarína Svrčeková, ide o malý krok vpred. „Strana SaS síce považovala záväzky k tejto problematike obsiahnuté v Programovom vyhlásení vlády za nedostatočné, ale bol to aspoň malý krok vpred. Nerozumieme teraz predstaviteľom vlády a parlamentu, keď nesúhlasia s napĺňaním vlastného programu," uviedla.

Návrh ministerky Žitňanskej podporuje aj stran SKOK!. „Návrh p. ministerky Žitňanskej vítame a podporujeme ako prvý malý krok na ceste k dekriminalizácii. Je absurdné ničiť mladým ľuďom život zápisom v registri trestov za vec, ktora nie je trestná vo väčšine krajín Európy. My sami by sme sa inšpirovali skôr zákonom platným už v susednej Českej republike, ktorý používateľov pre vlastnú potrebu netrestá a je dovolené dokonca i pestovanie pre vlastnú potrebu v obmedzenom rozsahu. Samozrejme, s dôrazom na prevenciu," napísali.

Dnes sa sadzby za drogy pohybujú do troch rokov väzenia. Platiť by mali v prípade väčšieho množstva drog aj naďalej. Okrem marihuany by mali byť na osobnú spotrebu povolené aj iné drogy (0,2 gramu pervitínu, 0,5 g heroínu, 0,3 g kokaínu a 0,2 g pervitínu).

Čo si o tom myslia Slováci?

Júlia: "Nesúhlasím s tým, lebo to v spoločnosti nemá čo robiť. Je tenká hranica medzi tým, kedy by to ešte bolo únosné a kedy nie. Podobne ako s alkohoílom."

Jozef: "Som za dekriminalizovanie, pretože marihuana je démonizovaná. Alkohol považujem za väčší problém."

Mária: "Nesúhlasím, nepatrí to do spoločnosti a v prípade, že by sa povolila len určitá dávka ľudia by začali skúšať viac a viac, hranice by sa posúvali a ohrozovali ľudské zdravie a životy."

Jana: "Ak by v návrhu šlo len o povolenie marihuany, súhlasila by som. Pokiaľ sú v ňom aj iné drogy, podľa mňa by sa to zneužívalo."

Viac o téme: MarihuanaDekriminalizáciaLucia Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu