Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pred 30 rokmi vypukla v Nemecku aféra: VIDEO Záhadná smrť politika v hotelovej vani

Uwe Barschel
Uwe Barschel (Zdroj: wikipedia/CDU)

BONN - Deň pred regionálnymi voľbami v Šlezvicku-Holštajnsku 12. septembra 1987, publikoval Der Spiegel materiál, ktorý začal Barschelovú aféru, jeden z najväčších politických škandálov v povojnovom Nemecku. Správa obsahovala závažné obvinenia proti tamojšiemu premiérovi Uwe Barschelovi.

V USA to vrie! Najväčší škandál od nástupu Trumpa: Začiatok jeho konca, nový Watergate

Kresťanský demokrat mal podľa nej prinútiť svojich kolegov, aby sledovali socialistického výzvateľa Björna Enghmona a pokúsili sa ho zdiskreditovať. Okolnosti nemeckej obdoby slávnej americkej aféry Watergate zostávajú nejasné až dodnes.

Uwe Barschel, ktorý bol v tom čase považovaný za rastúcu hviezdu CDU, za muža s dobrými kontaktmi a príkladného otca, na tlačovej konferencii všetko emocionálne poprel. Začiatkom októbra odstúpil na nátlak vlastnej strany z čela vlády a odcestoval na dovolenku. 10. októbra odišiel do Ženevy, kde mal stretnúť niekoho, kto mu sľúbil informácie o tejto záležitosti.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov!

O deň neskôr ho v hotelovej izbe našli dvaja reportéri magazínu Stern. Ležal mŕtvy, úplne oblečený vo vani. Švajčiarske orgány oznámili, že spáchal samovraždu. Všetko sa zdalo byť jasné - Barschel sa predávkoval liekmi, pretože nemohol uniesť svoju vinu.

Prípad Barschel otriasol dôverou v politiku, ale maslo na hlave zostalo aj novinárom, ktorí odmietli dodržať prezumpciu neviny. Mnohé otázky zostávajú nevyriešené dodnes, najmä okolnosti Barschelovho úmrtia.

Viac o téme: NemeckoUwe BarschelBarschelova aféra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu