Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prielom v genetickom výskume: Vedci prvýkrát opravili chybný gén ľudského embrya

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Vedci z amerického Oregonu prvýkrát úspešne pozmenili "zlý" gén v ľudskom embryu, ktorého chyba vyvoláva zlyhanie srdca ohrozujúce život. Uvádza to štúdia, ktorú publikoval odborný časopis Nature. Hoci išlo o laboratórny pokus na hony vzdialený klinickej praxi, ide podľa odborníkov o míľnik v genetickom výskume, ktorý v budúcnosti môže novorodenca uchrániť pred dedičnými chorobami.

Veľká nádej pre chorých na HIV: Zázračný prípad chlapca (9), bez liekov úplne vyzdravel

Úspešný zásah je výsledkom výskumu Oregonskej univerzity, ku ktorému prispeli odborníci z Kalifornie, z Číny a Južnej Kórey. Vedci opravili desiatky embryí s mutáciou, ktorá vyvoláva srdcovú chorobu, ktorá v neskoršom veku môže spôsobiť náhlu smrť.

Keby vedci umožnili embryu ďalší rast, vyhol by sa tomuto ochoreniu nielen daný novorodenec, ale aj jeho potomkovia. Hrozby mutácií boli navyše zbavené všetky gény, nielen niektoré.

Biochemička Jennifer Doudnaová, ktorá sa na výskume podieľala, denníku The New York Times povedala, že výsledok je povzbudením pre všetkých, ktorí dúfali vo využitie ľudských embryí na vedecký výskum aj klinické účely. Než ale ku klinickému využitiu dôjde, čaká vedcov ešte dlhá cesta.

Prielom v genetickom výskume:
Zobraziť galériu (2)

Ak budú ďalšie testy úspešné, majú nádej na zdravého potomka páry, ktorým lekári kvôli dedičným chorobám nedávali nádej. Môže ísť o také choroby, ako je rakovina vaječníkov, cystická fibróza alebo rané druhy Alzheimerovej choroby.

Vedci navyše podľa The New York Times pri výskume narazili na nečakaný objav: zistili, že embryá sa dokonca dokážu "opravovať" samy.

Okrem nadšenia výskumníkov ale oregonský test vyvoláva aj vážne etické otázky, pretože ide o klasický príklad genetického inžinierstva, upozornil newyorský denník. Skeptici sa obávajú, že podobné zásahy môžu viesť k pokušeniu "vyrábať" ľudské bytosti obdarené žiaducou fyzickou či psychickou výkonnosťou.

Viac o téme: EmbryoGenetikaMutáciaGén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu