Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčšie mýty o strave: Na tieto zdravotné výstrelky radšej zabudnite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Všetci budeme múdrejší, zdravší a poučenejší, ak zabudneme na pavedecké módne trendy a zdravotné výstrelky, napísal pre denník USA Today Alex Berezow, novinár a autor knihy Little Black Book of Junk Science (Malá čierna knižka paved). Ako príklad ponúka prehľad niektorých neodborných tvrdení, ktoré by podľa neho bolo treba pustiť k vode.

ANTIOXIDANTY A PRODUKTY PROTI STARNUTIU

Aj keď nie je známe, prečo naše telo starne, existuje na túto tému množstvo rôznych hypotéz. Jednou z najobľúbenejších je názor, že v priebehu času poškodzuje telesné bunky oxidačný stres ako vedľajší produkt metabolizmu. Tomu by teoreticky mohli zabraňovať antioxidanty, ale klinické testy to nepreukázali. Najlepší spôsobo, ako "zostať mladý", je vhodná strava, cvičenie a genetické šťastie. Väčšina podobných produktov je pravdepodobne podvod. 

Najväčšie mýty o strave:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

PRODUKTY BEZ CHÉMIE

Všetko je chemické. Áno, doslova všetko. Vzduch, ktorý dýchame, voda, ktorú pijeme, noviny, ktoré držíme v ruke. Nič nie je bez chémie. V populárnej kultúre slovo "chemický" často používajú aktivisti, ktorí nemajú ani potuchy o chémii a toxikológii a len strašia verejnosť ohľadom jedla a životného prostredia. 

DETOXIKÁCIA

Každý deň konzumujeme toxické látky. Väčšina z nich sa prirodzene vyskytuje v našom životnom prostredí. Ryža obsahuje arzén, morské plody metylortuť a naše telá produkujú toxické látky ako bežnú súčasť metabolizmu. Ale máme dobrú správu! Telo je dokonale schopné zvládnuť toxíny. Nepotrebuje "detox" alebo "prečistenie", pretože sa o to starajú pečeň a obličky. 

SILICA (ESENCIÁLNY OLEJ)

Silica, čiže esenciálny olej, získala svoje označenie, pretože obsahuje esenciu z rastliny, z ktorej bola získaná. Teda nie preto, že by bola esenciálna, teda podstatná a zásadná pre ľudskú stravu. Ako mnoho rastlinných extraktov, aj esenciálne oleje môžu obsahovať užitočné zložky, ako sú konzervanty či antimikrobiálne látky. A podľa toho, o akú rastlinu ide, môžu tiež príjemne vňoať. Ale dávajte si pozor na šarlatánskych predajcov esenciálnych olejov, ktorí vám ich ponúkajú ako všeliek na čokoľvek. 

Najväčšie mýty o strave:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

BEZLEPKOVÁ STRAVA

Metabolizmus veľmi malého množstva ľudí nedokáže spracovať lepok. Mizivé percento je na neho alerické a ďalšie malé percento ľudí trpí celiakiou. A aj keď niektorí ľudia môžu trpieť zvýšenou citlivosťou na lepok, propagovaná bezlepková strava neopodstatnená zdravotným dôvodom je módny výstrelok. A ľudia, ktorí hlásia, že sa im po bezlepkovej strave zlepšil zdravotný stav, sa zrejme cítia lepšie vďaka tomu, že zo stravy vylúčili nadbytočné uhľohydráty. 

PRÍRODNÉ JE LEPŠIE

Všeobecne rozšírený mýtus, že prírodné je lepšie, je základom čohokoľvek od alternatívnej medicíny až po hnutie biopotravín. Tento slogan je pritom učebnicovým príkladom paved. Kiahne, HIV, arzén, jedovatý brečtan, štrkáče aj škorpióny - to všetko je prírodné, zatiaľ čo mnohé lieky prínosné pre ľudské zdravie prírodné nie sú. 

MRLÍK ČILSKÝ (QUINOA)

Mrlík je známejší pod menom quinoa alebo pod označením "kaša hippíkov". Ešte pred niekoľkými rokmi o ňom nik nepočul, potom sa ale do neho zamilovali elity, čo majú viac peňazí ako rozumu. Rovnako ako ďalšie obilniny je mrlík zdravý, ale nie je na ňom nič magické. Bez ohľadu na to stúpol dopyt západu po mrlíkovi natoľko, že si chudobní Peruánci a Bolívijčania môžu sotva dovoliť kúpiť potravinu, ktorú pestujú ich krajania. 

Najväčšie mýty o strave:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

SUROVÁ (RAW) STRAVA

Neexistuje žiadny dôvod, prečo jesť surové alebo nepasterizované mliečne výrobky, šťavy, vajcia alebo mäso. Pasterizujeme a varíme svoje jedlo, aby sme zabili nebezpečné mikroorganizmy, z ktorých niektoré by mohli byť smrtiace. Paveda tvrdí, že pasterizácia jedlo pripravuje o výživné látky. V skutočnosti jediná vec, o ktorú pasterizácia jedlo pripravuje, je riziko choroby. 

Najväčšie mýty o strave:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

KURKUMA

Kurkuma, čiže indický šafran, je korenie zo sušeného mletého kurkumovníka dlhého. Nie je žo superpotravina, pretože to nie je žiadne jedlo. A to napriek tvrdeniu, že aktívna zložka - kurkumín - robí zázraky pre zdravé cievy. Nesnažte sa vpichnúť si kurkumu do krvného obehu, pretože vás to zabije, ako to tento rok na jar zistila jedna tridsaťročná žena z amerického San Diega. 

Viac o téme: StravaMýtus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu