Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Postrach zdravej výživy: Tejto bielkovine sa vraj treba vyhnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Lepok, mliečne výrobky, tuky. Je ťažké držať krok s tým, čo je práve podľa zásad zdravej výživy jej najnovším nepriateľom. Teraz na tento zoznam pribudla bielkovina lektín, ktorej je potrebné sa vyhnúť, napísal britský denník The Independent.

V črevách máme pol kila baktérií: Toto robte, aby ste si udržali imunitu

Od minulého leta neustále narastá počet vyhľadávania termínu "lektín" na Google úmerne tomu, ako sa množia on-line články a príspevky o tom, ako lektín spôsobuje nárast hmotnosti a zápalové poškodenie čriev.

Lektíny, ktoré sú veľkou skupinou proteínov, obsahuje celý rad potravín vrátane obilnín, fazule a zeleniny, orechov, baklažánov, paradajok, zemiakov, paprík, mliečnych produktov a vajec. Takže nezostáva príliš veľa toho, čo je "povolené" jesť.

Megan Rossiová, hovorkyňa Britskej dietetickej asociácie, pre denník The Independent uviedla, že vysoký príjem lektínu by mohol ľudskému organizmu uškodiť - ale zjesť škodlivé množstvo lektínu je dosť ťažké. Ak je jedlo správne pripravené, lektíny pre väčšinu ľudí nepredstavujú vôbec žiadny problém, dodala.

Ovocie a zelenina by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zníženie obsahu lektínov v jedle sa odporúča osobám, ktoré majú problémy s trávením. Ale v takom prípade ide o proces, ktorý by mal byť spustený výhradne s vyškoleným zdravotným odborníkom, ako je lekár alebo dietológ.

Diskusia okolo lektínu sa veľmi podobá inému módnemu tvrdeniu z nedávnej doby o tom, aký zlý je lepok. A to napriek tomu, že nedávna štúdia preukázala, že pre osoby, ktoré k tomu nemajú závažný zdravotný dôvod, je obmedzovanie pšeničných proteínov škodlivé. Navyše podobné diskusie ignorujú skutočnosť, že len veľmi málo potravín je "perfektných", dodala Rossiová.

"Obmedzovať v strave skupiny potravín, ako sú napríklad mliečne produkty, bez toho aby to odporučil odborník na stravu alebo lekár, značne zvyšuje riziko nutričných deficitov," varovala.

Postrach zdravej výživy:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Zdravotný prínos potravín obsahujúcich lektín, ktoré sú plné vlákniny a antioxidantov, u veľkej väčšiny ľudí zďaleka prevyšuje negatívne následky stopového množstva lektínu, ktorý je v nich obsiahnutý." Navyše majú potenciálne protizápalové a protirakovinové účinky, dodala Rossiová. "Vzhľadom na to je vylúčenie všetkých lektínov z potravy nielen takmer nemožné, ale navyše zdravotne nijako prínosné."

Ak človek hľadá ideálne stravu, mal by sa inšpirovať Stredomorím, radí Rossiová. "Stredomorská strava je bohatá na čerstvú zeleninu, ovocie, celozrnné potraviny, orechy, semienka a extra panenský olivový olej. A všeobecne je pokladaná za 'zlatý stravovací štandard'."

Viac o téme: ZdravieZdravá výživaBielkovinaLektín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu