Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Lomnickom štíte pribudla vyhliadka Járy Cimrmana

Herec a režisér Cimrmana Ladislav Smoljak odhalil na Lomnickom štíte pamätnú tabuľku Járu Cimrmana.
Herec a režisér Cimrmana Ladislav Smoljak odhalil na Lomnickom štíte pamätnú tabuľku Járu Cimrmana. (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Režisér a herec Divadla Járy Cimrmana Ladislav Smoljak v piatok na Lomnickom štíte odhalil pamätnú tabuľu velikánovi českej vedy, kultúry a športu Járovi Cimrmanovi.

Miesto, kde sa nachádza tabuľa, dostalo aj nové meno. Z novej Cimrmanovej vyhliadky je výhľad nielen na Vysoké Tatry, ale pri dobrom počasí aj na Nízke Tatry.

Dnešný výstup členov Divadla Járy Cimrmana nemal len dokumentačnú hodnotu, ale aj športovú. Časť priaznivcov i členov Divadla Járy Cimrmana vystúpila na Lomnický štít v sprievode horských vodcov. Bolo tak presne po 100 rokoch, kedy krásy Lomnického štítu a Vysokých Tatier objavil aj samotný Jára Cimrman. Pešo na Lomnický štít sa povinne vybrali členovia expedície Altaj – Cimrman, ktorú vedie herec divadla Václav Kotek.

Dnešný peší výstup na Lomnický štít bol pre členov expedície povinným a zároveň posledným tréningom pred plánovanou výpravou na Altaj. Tu chcú členovia expedície vystúpiť na 3 610 metrov vysoký, doteraz nepomenovaný vrchol, ktorý by mal v budúcnosti niesť meno tejto fiktívnej legendy Jára Cimrmana.

„To, že vrchol pomenujeme, ešte neznamená, že bude vo svetových atlasoch. Bude v sprievodcoch a o tom, či bude v atlasoch, rozhodne až parlament Altajskej republiky,“ uviedol Kotek. Expedícia odchádza na Altaj už 3. augusta.

Ďalšie stopy Járy Cimrmana objavili jeho priaznivci v spojitosti s golfom vo Vysokých Tatrách. Aj preto sa v sobotu na golfovom ihrisku vo Veľkej Lomnici uskutoční turnaj O putovný golfový vak Járy Cimrmana. Podľa cimrmanológov bol to práve Cimrman, ktorý začal vo Vysokých Tatrách pred 100 rokmi s hrou golfu. A práve na to chcú organizátori golfového turnaja nadviazať a v budúcnosti vytvoriť z golfového turnaja tradíciu. Hlavnou cenou pre víťaza bude prútený golfový vak, ktorý podľa cimrmanológov zaručene patril Járovi Cimrmanovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu