Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zistenie, ktoré mnohých poteší: V tomto vám pitie alkoholu môže zachrániť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KODAŇ – Dánski vedci prišli so zaujímavým objavom. Ak pijete alkohol tri až štyrikrát týždenne, patríte zrejme medzi tých šťastnejších. Existuje totiž menšia pravdepodobnosť, že sa u vás vyvinie cukrovka typu 2.

Najvýhodnejším druhom alkoholu sa javí víno. Ako uvádza štúdia publikovaná v magazíne Diabetologia, zohráva dôležitú úlohu pri regulovaní hladiny cukru v krvi. V rámci štúdie testovali vedci viac ako 70-tisíc ľudí. Skúmali koľko a ako často pili alkohol. To však neznamená, že by sme mali piť viac, než sa odporúča.

„Zistili sme, že frekvencia pitia alkoholu nezávisí od vypitého množstva," potvrdila profesorka Janne Tolstrupová z Národného inštitútu verejného zdravia Univerzity v južnom Dánsku, ktorá výskum viedla. „Dopátrali sme sa k faktu, že je lepšie rozdeliť si alkohol na štyri dávky, než vypiť veľké množstvo naraz."

Výskum trval päť rokov a zo skúmanej vzorky sa cukrovka (typu 1 alebo typu 2) vyvinula celkovo u 859 mužov a 887 žien. Vedci tak prišli na to, že pri striedmom pití tri až štyrikrát týždenne sa u žien zníži riziko cukrovky o 32%, kým u mužov sa riziko zníži o 27%. V skupine, kde ľudia pili menej raz týždenne sa zníženie rizika nepreukázalo.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nie každý alkohol je vhodný

Výsledky tiež ukázali, že nie každý alkohol má na zníženie rizika cukrovky rovnaký efekt. Najpriaznivejším sa zdá byť hlavne červené víno, a to vďaka polyfenolom, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

Pokiaľ ide o pitie piva, jeden až šesť pív týždenne zníži u mužov riziko vzniku cukrovky o 21%. U žien sa vplyv piva na hladinu cukru nepreukázal. Čo sa týka tvrdého alkoholu, u žien sa síce riziko jeho pitím zvyšuje, no u mužov to vplyv nemá. Na rozdiel od iných štúdií, tento výskum nenašiel žiadne prepojenie medzi nadmernou konzumáciou alkoholu a rizikom cukrovky.

Doktorka Emily Burnsová, vedúca výskumnej komunikácie v britskej spoločnosti Diabetes UK, však tvrdí, že ľudia musia byť opatrní. „Vplyv bežnej konzumácie alkoholu na riziko cukrovky sa u každého líši." Tieto zistenia boli síce zaujímavé, no ľudia by to nemali brať ako povolenie pre nadmerné pitie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

Vedci preto odporúčajú nepiť viac ako 14 jednotiek alkoholu týždenne, čo sa rovná šiestim pintám piva (jedna pinta sa u nás rovná 0,57 litra, pozn. red.) alebo desiatim menším pohárom vína. Toto množstvo alkoholu by sa malo vypiť v priebehu troch alebo viacerých dní, pričom počas niektorých dní by ste si mali od alkoholu oddýchnuť.

Znižuje sa aj riziko srdcovocievnych chorôb

Profesorka Tolstrupová a jej tím aplikovali rovnaký výskum účinkov alkoholu aj na iné oblasti. Zistili, že mierne pitie niekoľkokrát týždenne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako aj srdcových záchvatov či výskytu mŕtvic.

Na druhej strane alkohol poškodzuje žalúdok a črevá a stojí za vznikom cirhózy pečene či pankreatitídy. „Alkohol je spojený s 50-imi ďalšími podmienkami, takže nepovieme vám, že choďte a pite," upozornila Tolstrupová.

Viac o téme: PivoAlkoholVínoVýskumCukrovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu