Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ ruší kvóty na dôležitú potravinu: Po šoku z masla môže spustiť reťazové zlacňovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Veľa štátov v Európe zachvátilo zvýšenie cien masla. Najnovšie sa však môžu ľudia, vrátane Slovákov, dočkať výrazného zlacnenia cukru. To však nie je všetko. Keďže z cukru sa vyrába veľa potravín, reťazová reakcia môže spôsobiť pokles aj ďalších potravín.

Európska únia od 30. septembra ruší výrobné kvóty na cukor. Čo to znamená? Krajiny Európskej únie budú môcť produkovať toľko cukru, koľko budú chcieť. Ako sa to však prejaví na cenách cukru?

Reťazová reakcia

Analytici očakávajú ich pokles. "Očakávame, že to bude viesť k tomu, že sa zvýši konkurenčný boj medzi jednotlivými producentmi cukru aj pestovateľmi cukrovej repy. Zároveň je pravdepodobné, že v krajinách únie vrátane Slovenska sa začne zvyšovať výroba cukru, keďže už nebude limitovaná. Taktiež sa zníži administratívna záťaž producentov, ktorá vyplývala zo zavedených kvót. Toto všetko bude následne tlačiť na pokles cien cukru, takže spotrebitelia budú môcť pravdepodobne kúpiť cukor v obchodoch lacnejšie," zareagovala pre Topky analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Čo je však zaujímavejšie, ceny nemusia klesnúť iba pri cukre, ale aj pri iných cukrovinkách či iných sladkostí.

Rozhodnú svetové trhy

Podľa Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska sa cena cukru ťažko predpovedá, všetko nakoniec bude závisieť na svetových trhoch. „Cenový vývoj cukru je veľmi ťažké predpovedať. Nevylučujeme možnosť zopakovania situácie ako s mliekom. Keďže zrušenie kvót bude mať za následok, že kým doteraz bola EÚ viac v úlohe importéra cukru, teraz by sa mala dostať viac do pozície exportéra, ceny budú vo väčšej miere ovplyvňované vývojom cien na svetovom trhu,“ prezradila nám.

Aj negatívne dopady

Keďže však má každá minca dve strany, zníženie cukru môže mať aj negatívne dopady. A to pre niektorých producentov. "Liberalizácia trhu ale môže priniesť aj negatívne dopady, ako tomu bolo pri zrušení kvót na mlieko. V prípade, ak by sa cena cukru príliš prepadla, mohlo by to byť pre niektorých producentov likvidačné," tvrdí Glasová s tým, že bude záviesť aj od toho, ako sa cukrovary a pestovatelia na zrušenie kvót pripravili a ako zvládnu liberalizáciu trhu.

Viac o téme: CukrovinkyCukor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu