Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Staroveký podmorský les predpovedá hrozivú budúcnosť ľudstva: Určite sa to stane

Krása podmorského lesa Zobraziť galériu (3)
Krása podmorského lesa (Zdroj: YouTube)

ALABAMA - Vedci objavili pri pobreží Alabamy na juhovýchode Spojených štátov jedinečný podmorský les, ktorý sa tam vytvoril po ničivom hurikáne v roku 2004. Odborníci v tejto súvislosti zároveň varujú, že by tento objav mal slúžiť ako pripomienka toho, že život na Zemi sa v budúcnosti môže stať veľmi nehostinným.

60-tisíc rokov starý podmorský les nachádzajúci sa šesťdesiat metrov pod Mexickým zálivom ukrýva strašné tajomstvo týkajúce sa našej budúcnosti. Teraz je to síce miesto plné života, ktoré sa stalo domovom morských korytnačiek, pavúkov, žralokov a nespočetného množstva rýb, no jedného dňa  sa to môže zmeniť a on zmizne pod vlnami.

Staroveký podmorský les predpovedá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Vznik lesa sa spája s hurikánom Ivan, ktorý pred trinástimi rokmi spustošil pobrežie Alabamy. Vtedy sa tam vytvorilo miesto, kam chodia rybári na lov rýb. Jedného dňa sa tam vybral potápač, ktorý objavil podmorský svet pripomínajúci koryto pozdĺž piesku, pričom vo vode rástli stromy. "Vyzeralo to, akoby niekto zobral cyperský les a umiestnil ho pod hladinu," povedal novinár Ben Raines.

Ten nedávno na Youtube nahral video, kde ukazoval, ako sa vedci snažia zistiť, prečo toto miesto bolo tak dlho ukryté. Po vykopaní kôry z morského dna výskumníci zistili, že stromy musia byť minimálne 50 000 až 60 000 rokov staré. Potom si však uvedomili, že pôvodný les, nachádzajúci sa deväť kilometrov od pobrežia, bol kedysi na hladine mora a zmizol pod narastajúcou hladinou vody počas doby ľadovej. "Ľadové stromy" rastú asi 90 000 rokov a potom trvá asi 10 000 rokov, kým počas teplejšieho obdobia zmiznú. V súčasnosti sa však v dôsledku globálneho otepľovania pomaly vytrácajú. 

Staroveký podmorský les predpovedá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Martin Becker, paleontológ z univerzity Williama Patersona v New Jersey, varoval, že budúce civilizácie by mohli nájsť svoje apartmány s výhľadom na more pod vodou. "Možno sa to stane v priebehu piatich, desiatich rokov, možno sa to  stane omnoho neskôr, ale určite sa to stane," uviedol. 

Viac o téme: ObjavPralesAlabama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu