Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z Veľkonočného ostrova záhadne zmizla civilizácia: Veľký zvrat, TOTO ich nevyhubilo

Kamenné sochy známe ako moai Zobraziť galériu (4)
Kamenné sochy známe ako moai (Zdroj: SITA/AP)

HANGA ROA - Kedysi na Veľkonočnom ostrove v Tichom oceáne žila civilizácia, ktorá ale v devätnástom storočí záhadne zmizla. Vedci sa domnievali, že sa tak stalo v dôsledku úpadku poľnohospodárstva a zvýšeného odlesňovania. No podľa všetkého to bolo zrejme úplne inak.

Veľkonočný ostrov, ktorý patrí Čile, ponúka doposiaľ neodhalené tajomstvo. Známy kamennými sochami ľudských tvárí, bol pred tisíckami rokov domovom prosperujúceho ľudu. Pretože je to jeden z najizolovanejších ostrovov na svete, máme príliš málo poznatkov o kultúre Rapa Nui, ktorá tu žila, a ktorá v 60. rokoch minulého storočia náhle zmizla. 

Z Veľkonočného ostrova záhadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z Veľkonočného ostrova záhadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Existuje mnoho hypotéz, ktoré jej zánik vysvetľujú - od smrteľných chorôb, cez nadmerné odlesňovanie až po vnútorný konflikt. Vedci sa najviac stotožňujú s myšlienkou, že za smrť Rapu Nui môže pustošenie prírodného prostredia do takej miery, až sa stalo neobývateľným, v dôsledku čoho títo ľudia vyhynuli. Pôvodní obyvatelia sa usadili na ostrove okolo roku 1200 p. n. l.  V čase, keď sa Európania prvýkrát stretli s civilizáciou Rapa Nui na začiatku 18. storočia, došlo k veľkému odlesňovaniu. Stromy sa tu používali predovšetkým na stavbu kánoí, aby mohli loviť ryby. Ak však stromy nedopestovali, nemohli vyrábať lode a živiť sa rybami, tak sa snažili potravu získať zo zeme. Nekontrolovateľné hospodárenie s pôdou ale následne viedlo k jej erózii. To spôsobilo zrútenie poľnohospodárstva a tým, že kmeň nemal čo jesť, zahynul.

Z Veľkonočného ostrova záhadne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nová štúdia však tvrdí, že to nie je pravda. Expertom sa podarilo zistiť, čím sa kmeň v minulosti živil a aké poľnohospodárske metódy používal. "Zistili sme, že aspoň polovica proteínov v strave ľudí Rapa Nui vždy pochádzala z morských zdrojov. Nikdy neprestali loviť ryby," vysvetlil Katrin Jarman, vedúci autor štúdie z univerzity v Bristole. "Tiež sme sa dozvedeli, že to, čo dostali z podzemných zdrojov, pochádza z veľmi modifikovaných pôd a že obohacovali pôdu, aby pestovali plodiny," dodal Carl Lipo, profesor antropológie na univerzite v Binghamtone. To znamená, že ľudia Rapa Nui boli v skutočnosti veľmi dobre informovaní v oblasti poľnohospodárstva, čo naznačuje, že žiadny takýto kolaps sa neodohral.

Výbuch sopky na Thére spôsobil katastrofu: Tragický zánik európskej civilizácie

Takže čo sa stalo na Veľkonočnom ostrove, ak to nebolo ekocídne? To je ďalšia otázka pre vedcov. V tejto súvislosti je ale potrebné povedať, že zneužívanie a ničenie životného prostredia dokáže viesť až k pádu civilizácie. A práve teraz, pokiaľ ide o zmenu klímy, celý svet sa dopúšťa ekocíd. 

Viac o téme: Veľkonočný ostrovZáhadaCivilizáciaRapa nui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu