Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhoršia nehoda električky v Československu: Hrôzostrašná jazda z kopca, 30 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/ČT)

PRAHA - Pred 70 rokmi, 13. júla 1947, zažilo Ústí nad Labem najtragickejšiu nehodu v dejinách československej i českej električkovej dopravy. V troskách vozňa elektrickej železnice, ktorý sa zrejme v dôsledku preťaženia vykoľajil, bezprostredne zahynulo 19 osôb. Celková bilancia je však oveľa vyššia. Celkom zomrelo 30 cestujúcich, údaje o zranených sa líšia. Najčastejšie sa uvádza 97 zranených osôb, z nich 43 vážne.

Križovatka smrti: Dievčatko (12) zachytila električka, mama stále čaká, že sa vráti

Do električkovej súpravy linky číslo 1, ktorej kapacita bola aj s vlečným vozidlom 88 osôb, sa vtedy vtesnalo 140 ľudí. Išlo z veľkej časti o výletníkov, ktorí sa vracali z prírody do svojich domovov. Pri jazde z prudkého kopca začala mať električka problémy s brzdením a postupne nabrala vysokú rýchlosť. V oblúku trate sa naklonila na dve kolesá, vykoľajila sa a narazila do stĺpa elektrického vedenia. Súprava sa zastavila až nárazom do ďalšej električky stojacej na vedľajšej koľaji.

Ihneď po nehode sa objavil rad špekulácií o jej príčine. Odborníci sa prikláňajú k zlyhaniu bŕzd, čo podporuje aj fakt, že električka bola značne preťažená a navyše vozový park nebol dva roky po vojne v ideálnom stave. Ako povojnovej dobe zodpovedalo, objavila sa aj teória o sabotáži sudetských Nemcov. Špekulovalo sa aj o tom, že vodič si takto vyriešil svoje osobné problémy. Nič z toho sa však neskôr nepreukázalo.

Pohrebu obetí, ktorý sa zmenil v celonárodný smútok, sa zúčastnilo približne 30.000 ľudí vrátane ministra vnútra Václava Noska. Štátnu tryznu na Mierovom námestí prenášal aj rozhlas.

Viac o téme: NehodaElektričkaÚstí nad Labem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu