Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

So Slnkom sa niečo deje, už čoskoro zmení svoju aktivitu

Slnko sa blíži do svojho minima Zobraziť galériu (3)
Slnko sa blíži do svojho minima (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Až doteraz sme boli všetci presvedčení o tom, že Slnko je nemennou súčasťou našej oblohy a na jeho pravidelnú zásielku slnečných lúčov sa môžeme absolútne spoľahnúť. Zdá sa však, že všetko je viac premenlivé, ako by sme čakali. V najbližšom období sa nám totiž najväčšia hviezda našej slnečnej sústavy chystá poslať menej slnečného žiarenia, pretože jej aktivita Slnka smeruje k obdobiu najnižšej činnosti. Prečo sa toto všetko deje, je stále trochu záhadou.

Je známe, že jeden solárny cyklus trvá zhruba jedenásť rokov. Naposledy bolo slnečné maximum zaznamenané v roku 2014 a ďalšie slnečné minimum môžeme očakávať niekedy  v rokoch 2019 alebo 2020. Počas tohto obdobia bude na Slnku oveľa menej viditeľných a pozorovateľných slnečných škvŕn a tým pádom aj menej slnečného žiarenia.

Pre nás pozemšťanov sa v tejto súvislosti veľa nezmení a možno si pokles slnečného žiarenia ani nevšimneme, pretože koronárne diery na Slnku budú stále dostatočne aktívne. "Tieto diery sú pozorovateľné počas celého solárneho cyklu a v období slnečného minima budú viditeľné šesť mesiacov alebo aj dlhšie," uviedol odborník z NASA Dean Pesnell.

Počas maxima je na Slnku viac škvŕn
Zobraziť galériu (3)
Počas maxima je na Slnku viac škvŕn  (Zdroj: youtube/scienceatnasa)

 I keď zmeny na zemeguli spôsobené solárnym minimom môžu byť nevýrazné, podľa NASA vo vesmíre bude dopad tohto stavu oveľa dramatickejší. Dá sa predpokladať, že účinky solárneho minima budú zaznamenané na obežnej dráhe Zeme s nízkou oblačnosťou. V tomto priestore odpor atmosféry pôsobí tak na funkčné satelity, ako aj na vesmírny odpad tvorený umelými troskami a nepoužívanými satelitmi. Tento odpor je priamo závislý od intenzity slnečného žiarenia a uľahčuje čistenie priestoru od spomínaného vesmírneho odpadu. Počas slnečného minima sa však atmosférický odpor znižuje, a tým do istej miery obmedzuje toto čistenie. Rovnako tak môže v tomto čase dochádzať k výkyvom počasia a k častejšej tvorbe polárnej žiary.

So Slnkom sa niečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Toto obdobie predstavuje určité riziká aj pre astronautov,  pretože v atmosfére bude vyšší výskyt tzv. galaktických lúčov - vysokoenergetických častíc z iných častí vesmíru. Ich pôsobenie môže u astronautov vyvolať zdravotné problémy.

Doteraz nie je úplne známe, čo riadi slnečný cyklus. Vedci sú si celkom istí iba v tom, že súvisí s magnetickým poľom Slnka, ale jeho presné fungovanie nie je jasné. Preto môžeme očakávať, že pozorovanie Slnka zamestná ešte mnoho odborníkov a my sa o jej fungovaní v budúcnosti dozvieme viac. 

Viac o téme: SlnkoSolárne minimumSolárny cyklus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu