Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Z Antarktídy sa odlomil gigantický ľadovec, je 15-krát väčší ako Bratislava

Z lietadla vidno trhlinu v ľade Zobraziť galériu (3)
Z lietadla vidno trhlinu v ľade (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Od šelfového ľadovca na západe Antarktídy sa odlomila kryha, ktorej rozloha sa pohybuje okolo 5800 kilometrov štvorcových. Podľa britských vedcov to potvrdili najnovšie satelitné snímky. Ide o jeden z najväčších kusov ľadu, aký sa kedy od južného svetadielu odtrhol. Kryha s hmotnosťou asi jedného bilióna ton zaberá rozlohu, ktorá je zhruba pätnásťkrát väčšia ako Bratislava.

Kryha sa odlomila medzi pondelkom a stredou, vedci ale už niekoľko rokov predpovedali, že sa tak stane. V ľade sa vytvorila 80 kilometrov dlhá prasklina a ešte v januári držalo kryhu na mieste iba 20 kilometrov ľadu. Prasklina sa vytvorila v šelfovom ľadovci označovanom ako Larsen C, ktorý má hrúbku asi 350 metrov a vyskytuje sa na západnom okraji Antarktídy.

 

 

Novovzniknutý ľadovec má zhruba polovičnú veľkosť oproti kryhe, ktorá sa odtrhla od šelfového ľadovca Ross v roku 2000, ale aj tak patrí k zhruba desiatim najväčším, aké kedy boli zaznamenané. Rozpadanie šelfového ľadovca Larsen C označujú vedci za nie klimatickú, ale geografickú udalosť. Aj keď pripúšťajú, že k rozšíreniu pukliny mohlo globálne otepľovanie prispieť.

 

Viac o téme: ĽadovecAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu