Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V noci zasiahne Zem slnečná búrka! Polárnu žiaru uvidíme aj na Slovensku, kto má najväčšiu šancu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA -Najbližšie hodiny zasiahne našu planétu krása polárnej žiary. Pozorovať ju budú môcť obyvatelia viacerých európskych miest. Slovensko nie je výnimkou. Počasie je ale nevyspytateľné a podľa predpovedí by nám pozorovanie mohli prekaziť oblaky. Netreba sa však vzdávať a medzi 23.00 a 3.00 hodinou treba vyskúšať obrátiť hlavu smerom k nebu.

V oblasti slnečnej škvrny AR 2673 bol v stredu 6. septembra spozorovaný silný lúč triedy X. Ten pochádza zo silnej slnečnej erupcie. Čo je ale pre nás zaujímavé, lúč už počas nasledujúcej noci ovplyvní aj našu planétu Zem. Očakáva sa silná geomagnetická búrka, ktorá v oblasti magnetických pólov Zeme vyvolá polárnu žiaru. Vďaka dosiahnutiu kp indexu 7 ju bude možné pozorovať aj z miernych zemepisných šírok.

V noci zasiahne Zem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: noaa)

Krásu polárnej žiary budú môcť pozorovať vo viacerých štátoch Európy. Nevyhne sa jej oblasť Balkánu, Talianska či severného Španielska. Našu krajinu tiež neobíde. Existuje však problém, ktorý by Slovákom mohol pozorovanie polárnej žiary prekaziť. Meteorológovia totiž očakávajú oblačné až zamračené počasie.

V noci zasiahne Zem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Najvhodnejší čas na pozorovanie.

Najlepším časom pre pozorovanie žiary by malo byť rozpätie medzi 23.00 a 3.00 hodinou počas nasledujúcej noci. Najmenej oblačnosti sa v tomto čase predpokladá na juhu stredného Slovenska. Vyplýva z toho, že práve títo Slováci budú mať najväčšiu šancu zazrieť prekrásne divadlo na nebi. 

Viac o téme: Polárna žiaraNASAZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu