Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Petržalské nábrežie Dunaja včera a dnes: Spomínate si ešte na Lido či lunapark?

Letné osvieženie? Lido na pobreží Dunaja bolo ideálnym miestom. Advertoriál Zobraziť galériu (14)
Letné osvieženie? Lido na pobreží Dunaja bolo ideálnym miestom. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Petržalské nábrežie sa odjakživa spájalo s relaxom a kultúrou. V minulosti sa tu veslovalo, kúpalo, chodilo do amfiteátra či nezabudnuteľného bratislavského lunaparku. Premávala sem viedenská električka, obľúbená bola aj kyvadlová lodná doprava medzi oboma brehmi Dunaja. V posledných rokoch sa nábrežie spája najmä s koncertmi, so športom, slnením a zábavou na Magio pláži. Ako sa Tyršovo nábrežie a jeho okolie menilo počas rokov?

Do päťdesiatych rokov 20. storočia ponúkal propeler cez Dunaj takýto výhľad na ruiny Bratislavského hradu.
Zobraziť galériu (14)
Do päťdesiatych rokov 20. storočia ponúkal propeler cez Dunaj takýto výhľad na ruiny Bratislavského hradu.  (Zdroj: SITA)

Veslárske kluby aj divadlo

Koncom 18. storočia vznikol dnešný Sad Janka Kráľa ako park určený pre verejnosť. Práve to odštartovalo zmeny, ktoré sa prejavili aj na nábreží. Otvorili sa kaviarne, akou bola vychýrená Au Café, v roku 1828 vznikol na mieste dnešného Divadla Aréna nekrytý amfiteáter. Budova divadla, ako ju poznáme v súčasnosti, uzrela svetlo sveta o 60 rokov neskôr a od roku 1996 je opäť plne funkčná. Okrem toho na nábreží po vzore Anglicka vznikali aj veslárske kluby.

Budova Divadla Aréna tak ako ju poznáme dnes bola postavená na prelome 19. a 20. storočia.
Zobraziť galériu (14)
Budova Divadla Aréna tak ako ju poznáme dnes bola postavená na prelome 19. a 20. storočia.  (Zdroj: wikimedia.org)

Kúpalisko Lido

Na kúpalisko Lido na brehu Dunaja starí Bratislavčania dodnes radi spomínajú. Nachádzalo sa medzi Starým mostom a dnešným mostom Apollo. Od roku 1934 doplnili pôvodnú štrkovú pláž s pontónmi o prezliekarne, sprchy a bufety. Neskôr pribudol dokonca aj tobogan a dosky na skákanie. Lido utrpelo škody na konci druhej svetovej vojny, keď bolo čiastočne zdemolované počas bombardovania. Fungovalo však až do 80. rokov, plány na jeho obnovenie v 90. rokoch zlyhali.

Letné osvieženie? Lido na pobreží Dunaja bolo ideálnym miestom.
Zobraziť galériu (14)
Letné osvieženie? Lido na pobreží Dunaja bolo ideálnym miestom.  (Zdroj: TASR)

Lunapark

Na parkovisku pri Divadle Aréna sú ešte stále viditeľné stopy, ktoré po sebe zanechal legendárny bratislavský lunapark. Ten stál na nábreží približne od 50. rokov 20. storočia, keď sa presťahoval z okolia dnešného Auparku. Lunapark mal v Petržalke dlhú tradíciu a ruské kolo, horská dráha, bludisko, autodrom či pamätný retiazkový kolotoč tu stáli až do roku 2003. Vtedy ho definitívne zničila veľká povodeň.

Bratislavský lunapark stál v blízkosti Starého mosta roky. Stále nižšia návštevnosť a nakoniec aj povodeň prispeli k jeho zániku.
Zobraziť galériu (14)
Bratislavský lunapark stál v blízkosti Starého mosta roky. Stále nižšia návštevnosť a nakoniec aj povodeň prispeli k jeho zániku.  (Zdroj: TASR)

Propeller

Takzvaný Propík bol kultovým miestom pre alternatívnu bratislavskú mládež v 90. a v prvej polovici nultých rokov. Na miestach, kde sa dnes nachádza Magio pláž, stálo pódium, bufet a malý stan, kde sa koncertovalo v akomkoľvek počasí. Propeller bol pomenovaný podľa kyvadlovej lode, ktorá premávala medzi oboma brehmi Dunaja. Napriek tomu, že ho denne navštevovalo množstvo ľudí, išlo o nelegálnu stavbu. Nakoniec ju v roku 2006 odstránili.

Modrá búdka Propeller Rock
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Magio pláž

Už 11 sezón po sebe každé leto na petržalskej strane Dunaja vyrastie Magio pláž. Piesok, relax, hudba, film, šport aj gastronómia z nej robia lákadlo nielen pre Bratislavčanov. Stačí pozrieť na bohatý program mestskej pláže. Pre fanúšikov kultúry je aj tento rok pripravený filmový Bažant Kinematograf a koncertné pódium, na ktorom sa predvedie to najzaujímavejšie zo slovenskej a českej hudobnej scény od Lavagance cez Korben Dallas a Medial Banana až po alternatívnejších umelcov. Takisto sa môžete osviežiť drinkom, spáliť kalórie počas športových aktivít či zabaviť sa s celou rodinou vrátane malých detí, na ktoré čakajú animátori. Projekt Magio pláže od začiatku jeho existencie prináša Telekom, v posledných rokoch s pomocou jeho ďalších partnerov. Aj vďaka nim sú všetky aktivity na Magio pláži zadarmo. Treba len sledovať program a vybrať si to naj práve pre vás. 

Leto, slnko, pohoda. Pridajte dobrú hudbu, filmy či zápas v plážovom volejbale s kamarátmi a idyla na Magio pláži je na svete.
Zobraziť galériu (14)
Leto, slnko, pohoda. Pridajte dobrú hudbu, filmy či zápas v plážovom volejbale s kamarátmi a idyla na Magio pláži je na svete.  (Zdroj: SITA)

Magio pláž
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: magioplaz.sk)

Magio pláž
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: magioplaz.sk)

Magio pláž
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: magioplaz.sk)

Viac o téme: BratislavaMagio plážPetržalka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu