Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci dvíhajú varovný prst: Ignorovanie predpovede môže skončiť katastrofou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SIEGEN - Nové výskumy odhalili, že hladiny svetových oceánov kvôli topiacim sa masám ľadovcov Grónska a Antarktdíy stúpajú až trikrát rýchlejšie, než v priebehu minulého storočia. Vedci dvíhajú varovný prst - ignorovanie súčasných predpovedí by mohlo mať za následok až globálnu katastrofu.

Globálne otepľovanie Zeme zapríčiňuje postupné topenie pevninových ľadovcov a postupné zohrievanie planéty a jej vôd prispieva k narastaniu objemu vody v oceánoch. Znepokojujúcim je najmä fakt, že v súčasnosti sa môžeme obávať nielen samotného rastu hladiny oceánov, ale dokonca aj postupného zrýchľovania tohto nežiaduceho trendu. Vedci odhadujú, že pred rokom 1990 hladina stúpala tempom približne 1,1 milimetra ročne. Od roku 1993 do roku 2012 sa toto tempo zrýchlilo až na 3,1 milimetra za rok. Potvrdzuje to i Sönke Dangendorf, jeden z výskumných pracovníkov Univerzity Siegen v Nemecku: "Rast hladiny oceánov je dnes až trojnásobne vyšší, než tomu bolo pred rokom 1990." 

Vedci dvíhajú varovný prst:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Presné satelitné záznamy, ktoré dokumentujú výšku hladiny oceánov,  majú vedci v rukách len od začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia. Predtým sa výskumy odvíjali od záznamov z tzv. prílivových meradiel, ktoré boli rozmiestnené po celom svete, no neposkytovali dostatočne spoľahlivé informácie. Výskumníci tak vo svojich analýzach museli zohľadňovať aj mnohé lokálne faktory a odlišnosti jednotlivých regiónov.

Trump zrušil klimatickú dohodu: Svetoví lídri zhrození, varujú pred globálnou katastrofou

Zrýchľovanie rastu hladín oceánov je jedným z nezvratných dôsledkov fenoménu globálneho otepľovania a podľa extrémnych scenárov by oceány v budúcnosti mali rásť až o 5 - 15 milimetrov ročne. Osud planéty má v rukách nielen príroda, ale i ľudstvo. Do akej miery môžeme jej budúci vývoj ovplyvniť, bude závisieť aj od toho, ako rýchlo sa nám podarí znížiť emisie skleníkových plynov v nasledujúcich rokoch. Diskutuje sa teda i o tom, do akej miery budú jednotlivé krajiny, ale najmä Spojené štáty americké, akceptovať a dodržiavať Parížsku dohodu o znížení emisií oxidu uhličitého.

Vedci dvíhajú varovný prst:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Prudké zvyšovanie hladiny oceánov v najbližšom storočí  je nezvratným procesom, avšak ľudstvo je schopné tento negatívny fenomén aspoň do určitej miery limitovať. Závisí však od nás, ako sa k tomuto problému postavíme," dodáva Dangendorf.

Viac o téme: EmisieGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu