Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump zrušil klimatickú dohodu: Svetoví lídri zhrození, varujú pred globálnou katastrofou

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a súčasne začnú rokovania o jej opätovnom prijatí, ale za lepších podmienok pre USA, alebo o prijatí úplne novej dohody, ktorá bude pre USA spravodlivejšia.

Trump povedal, že mu "veľmi záleží na životnom prostredí", ale "nemôže podporiť dohodu, ktorá trestá USA". Odstúpenie je v ekonomickom záujme USA, zdôraznil. Jeho viceprezident Mike Pence v predslove k Trumpovmu vystúpeniu povedal, že americké pracovné miesta a americká energetika patria na prvé miesto.

Dohodu o znížení skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatické zmeny prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín. Bývalý Obamov poradca Brian Deese na Twitteri napísal, že najskoršie odstúpenie USA od parížskej klimatickej dohody je možné deň po prezidentských voľbách v USA v roku 2020, čo znamená, že klíma bude jednou z priorít Trumpovej kampane za znovuzvolenie. USA sú druhým najväčším emitentom skleníkových plynov vo svete po Číne.

Reakcia Obamu

Odstúpením od parížskej klimatickej dohody americký prezident Donald Trump a jeho vláda zahadzujú budúcnosť, reagoval vo vyhlásení jeho predchodca v Bielom dome Barack Obama. Bývalý prezident zároveň podľa agentúry Reuters vyjadril presvedčenie, že sa štáty USA, mestá a firmy vzoprú tomuto kroku a vyvinú ešte viac úsilia k ochrane planéty.

Reakcia Európskej únie

Európska únia vyjadruje hlboké poľutovanie nad jednostranným rozhodnutím administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatické dohody z roku 2015. V reakcii na Trumpové dnešné oznámenie to uviedol eurokomisár pre opatrenia v oblasti klímy a energetiky Miguel Arias Cañete. Svet podľa neho môže v boji s klimatickými zmenami aj naďalej počítať s európskym vedením.

Zástupca komisie vo vyhlásení uviedol, že EÚ po americkom kroku posilní svoje existujúce partnerstvá a bude hľadať nová od najväčších svetových ekonomík po najmenšie ostrovné štáty, ktoré sú klimatickými zmenami ohrozené.

Reakcia Ruska

Rusko si bude plniť svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody, ale rešpektuje vývoj názorov na túto otázku v Spojených štátoch, vyhlásil vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. "Nie je správne tvrdiť, že parížska dohoda je nevyvážená alebo nerentabilná, alebo že zohľadňuje záujmy iba jednej skupiny krajín, ktorej USA nie sú členom," povedal Riabkov pre agentúru TASS. Suverenita ktorejkoľvek krajiny je však podľa neho nesporná. "A to je dôvod, prečo rešpektujeme vývoj politickej línie Washingtonu," dodal Riabkov.

Dohoda bola prijatá v Paríži v decembri 2015, a to 195-timi štátmi sveta. V novembri 2016 nadobudla právoplatnosť, keďže ju ratifikovalo najmenej 55 krajín reprezentujúcich minimálne 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Dosiaľ ratifikovalo dohodu 147 krajín, uviedol TASS.

Dlhodobým cieľom parížskej klimatickej dohody, ktorá má nahradiť tzv. Kjótsky protokol dohodnutý v decembri 1997, je udržanie rastu globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že signatárske krajiny sa budú usilovať o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Dohoda má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov na úrovni jednotlivých štátov a postupný prechod na nové, modernejšie technológie. Až 40-percentný podiel na svetových emisiách majú USA a Čína.

Orbán je šokovaný

Predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána šokovalo štvrtkové vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. "Som šokovaný. Nepýtajte sa ma, aké to môže mať následky, o tom treba ešte popremýšľať," reagoval premiér v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió. Orbán zdôraznil, že v Maďarsku vládne názorová zhoda v tom, že klimatické zmeny sú skutočnou hrozbou, ktorá je globálna a vyžaduje si preto aj konanie na celosvetovej úrovni.

Ostrá kritika francúzskeho politika

Francúzsky politik Laurent Fabius, ktorý v roku 2015 predsedal parížskej konferencii o klimatickej zmene, dnes ostro kritizoval rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Trump svoje rozhodnutie obhajoval tým, že podľa neho je dohoda pre Američanov neúnosne drahá. Chce preto vyjednať takú, ktorá bude pre jeho krajinu "spravodlivá".

Fabius dnes vo vysielaní televízie France 2 uviedol, že "toto rozhodnutie, už samotné vyhlásenie Donalda Trumpa, je hanebnou chybou, obrovským omylom a masou lží". Podľa Fabiusa jedinou reakciou na Trumpovo rozhodnutie môže byť mobilizácia svetovej verejnosti. "To musíme urobiť," zdôraznil Fabius, ktorý je teraz predsedom francúzskej Ústavnej rady.

Juncker je sklamaný z rozhodnutia Trumpa

Sklamanie z rozhodnutia prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody dnes vyjadril predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. EÚ podľa neho bude naďalej lídrom v boji proti zmenám podnebia. "Som veľmi sklamaný z rozhodnutia, ktoré prijali USA napriek nášmu úsiliu na summite G7. Je to rozhodnutie v rozpore naším postojom a opačné, ako svet očakáva," uviedol Juncker na sociálnej sieti Twitter.

Neskôr napísal, že Únia stále verí v parížsku klimatickú dohodu a zostane svetovým lídrom v potláčaní zmien podnebia. Únia sa snažila o urýchlenie ratifikácie tohto dohovoru. Podarilo sa jej to vlani na jeseň aj vďaka úsiliu Slovenska, ktoré práve predsedalo Rade EÚ.

"Táto dohoda žije a budeme ju napĺňať s administratívou USA alebo bez nej," vyhlásil dnes v súvislosti s Trumpovým rozhodnutím predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. "Tí, ktorí sa rozhodli vystúpiť, premeškajú historickú príležitosť pre občanov, planétu i ekonomiku," odkázal USA Tajani.

Ďalšie reakcie svetových lídrov

Bývalý viceprezident Al Gore, ktorý bol v rokoch 1993-2001 zástupcom hlavy štátu Billa Clintona a roky sa venuje ochrane klímy, označil Trumpove rozhodnutie, za "bezohľadné a neobhájiteľné". "To podkopáva postavenie Ameriky vo svete a hrozí, že poškodí schopnosť ľudstva riešiť klimatickú krízu včas," varoval.

Americký podnikateľ a vizionár Elon Musk na twitteri napísal, že ústup od dohody nie je dobrý ani pre USA, ani pre svet. Šéf automobilky General Motors Jeff Immelt vyjadril sklamanie. Upozornil, že zmeny klímy sú reálne. Automobilový priemysel podľa neho si už nemôže dovoliť závisieť na vláde, ale viesť boj za čistejšie životné prostredie bez nej.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a taliansky premiér Paolo Gentiloni však v spoločnom vyhlásení uviedli, že "parížsku dohodu nemožno opätovne prerokovať". V spoločnom vyhlásení uviedli, že dohodu považujú za "základný kameň spolupráce medzi našimi krajinami ohľadne účinného a včasného riešenia zmeny klímy". Podľa agentúry AP lídri zdôraznili, že kurz vytýčený v dohode je "nezvratný... Sme presvedčení, že parížsku dohodu nemožno opätovne prerokovať".

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes svet, aby spoločne pracoval na ochrane "našej planéty Zem" pred klimatickou zmenou. "Krok USA nemôže zastaviť a nezastaví tých z nás, ktorí sa cítia byť zaviazaní k ochrane planéty," zdôraznila kancelárka v reakcii na piatkové oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. "Všetkým, ktorí veria v dôležitosť našej planéty, hovorím: Pokračujme v spoločnej ceste, aby sme boli úspešní (pri chránení) našej Matky Zeme," pokračovala kancelárka v krátkom vyhlásení, ktoré poskytla médiám. Po piatkovom oznámení americkej vlády je podľa nej teraz najdôležitejšie hľadieť do budúcnosti.

Bolívijský prezident Evo Morales dnes označil odstúpenie USA od parížskej dohody za "zradu vo vzťahu k našej planéte". "Odstúpenie od parížskej dohody - to je vlastizrada vo vzťahu k Zemi, ktorá je spoločným domovom pre všetko živé," napísal Morales vo svojom mikroblogu na sieti Twitter. Dodal, že neplniť body parížskej dohody znamená odmietať zaručiť život pre budúce generácie. "Kapitalizmus je najväčší nepriateľ ľudstva," zdôraznil Morales.

Londýnsky primátor Sadiq Khan vo svojom vyhlásení k Trumpovmu rozhodnutiu vyzval na "zjednotenie úsilia svetového spoločenstva v boji s klimatickými zmenami". "Väčšmi ako kedykoľvek predtým si svetoví lídri musia priznať hrozbu klimatických zmien, spojiť sily v záujme ochrany zdravia a zníženia toxických emisií a prispievať k tomu, aby planéta bola ekologicky čistejšia," napísal Khan na Twittere, pričom zdôraznil svoju oddanosť parížskej dohode. Uviedol, že "nemôžeme ignorovať skutočnosť, že zmeny klímy sú pre ľudstvo jedným z hlavných ekologických rizík."

Starostka Paríža Anne Hidalgová sa domnieva, že Trump by mal odvolať svoje rozhodnutie o odstúpení USA od parížskej dohody o klíme. Zmena klímy je podľa nej reálnou hrozbou pre budúcnosť planéty, "ohrozuje zdravie, blahobyt, bezpečnosť a život našich detí a vnukov. Vedecké dôkazy o tom sú nevyvrátiteľné a nesporné," upozornila. 

Hidalgová poukázala aj na to, že následky zmeny klímy na Zemi sa už prejavujú vo veľkých svetových metropolách. Ako príklady uviedla vyčíňanie uragánov v New Orleanse či New Yorku, záplavy v Paríži, znečistenie ovzdušia nad Pekingom, Naí Dillí a ďalšími veľkými mestami. Parížsku dohodu - podpísanú v roku 2015 na záver konferencie OSN - označila Hidalgová za "diplomatický počin". Upozornila, že odstúpením Spojených štátov od tejto dohody Trump urobil "osudovú chybu, ktorá môže mať dramatické následky."

Kanadský premiér Justin Trudeau je nesmierne rozčarovaný rozhodnutím americkej federálnej vlády odstúpiť od parížskej dohody o klíme. Dodal, že pozícia Kanady v tejto veci zostáva nezmenená spolu s ďalšími krajinami, ktoré túto dohodu naďalej podporujú. Uviedol tiež, že kanadská vláda bude s americkou stranou pokračovať v rokovaniach o zmene klímy, ktorú označil za "nesmierne dôležitú pre celé ľudstvo". Tlačová služba kanadského premiéra okrem toho informovala, že Trudeau mal v noci nadnes telefonický rozhovor s Trumpom, v ktorom mu tlmočil svoje rozčarovanie z rozhodnutia USA odstúpiť od parížskej dohody o klíme. 

Predstavitelia podnikateľských kruhov kritizujú Trumpovo rozhodnutie

Vplyvní predstavitelia amerických podnikateľských kruhov kritizujú rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v noci nadnes oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody. Výkonný riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter oznámil, že v reakcii na Trumpovo rozhodnutie už nebude jeho poradcom. 

"Klimatická zmena je reálna. Odstúpenie od (dohody z) Paríža nie je dobré pre Ameriku ani pre svet," uvádza sa v Muskovom tweete. Rovnaký krok ako Musk vo veci členstva v skupine prezidentských poradcov prijal aj Bob Iger, generálny riaditeľ spoločnosti Disney.

 Generálny riaditeľ banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein označil Trumpovo rozhodnutie za krok späť v oblasti životného prostredia. Podľa neho sa takto Spojené štáty vzdávajú i svojho vodcovského postavenia vo svete.

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg dnes varoval, že odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody by mohlo byť pre svet katastrofálne. Podľa neho "je zlé pre životné prostredie i pre ekonomiku a ohrozuje budúcnosť našich detí". Zuckerberg pripomenul záväzok svojej spoločnosti, že každé jej nové dátové centrum bude na 100 percent zásobované energiou z obnoviteľných zdrojov. "Zastavenie zmeny klímy je možné len vtedy, keď budeme konať ako globálna komunita a pred tým, než bude príliš neskoro," konštatoval.

Sklamanie z Trumpovho rozhodnutia tlmočil aj šéf spoločnosti General Electric Jeff Immelt, ktorý upozornil, že "klimatická zmena je realitou". Vyhlásil, že iniciatívy sa "musí teraz chopiť priemysel".

Sólymos je sklamaný, podľa Kisku je to smutný deň pre našu planétu

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) je sklamaný z rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý rozhodol o odstúpení USA od Parížskej dohody o zmene klímy. Sólymos považuje zmenu klímy za dôležitú globálnu otázku, ktorá sa týka každého z nás. Na ťahu je teraz podľa neho Európska únia, ktorá sa musí byť spolu s Čínou a Indiou lídrom svetového spoločenstva v boji proti klimatickej zmene. Informoval o tom Michal Lukáč z tlačového odboru ministerstva životného prostredia.

„Rozhodnutie prezidenta Trumpa považujem za sebecké a som z neho veľmi sklamaný. Ukázalo sa, že ekonomické záujmy v tomto prípade prevážili nad racionálnymi a odbornými argumentmi, na ktorých bola Parížska dohoda postavená,“ reagoval na Trumpov krok minister životného prostredia László Sólymos. Odstúpenie podľa neho znamená krok späť v boji proti klimatickej zmene. Zároveň vyjadril súhlas s tvrdením generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o tom, že zmena klímy je nepopierateľná a nezadržateľná a že riešenie klimatických zmien nám ponúka len možnosti, ktoré nemajú alternatívu. „Bez stávky na ekologické riešenia nás čaká šedivá budúcnosť,“ zacitoval slová šéfa OSN.

Sólymos považuje teóriu Trumpovej administratívy o tom, že regulácia v oblasti pôsobenia niektorých firiem znečisťujúcich ovzdušie poškodzuje americkú ekonomiku za nesprávnu. „Žijeme v dobe, kedy sú dôkazy o tom, ktoré faktory majú vplyv na globálne otepľovanie nezvratné. Zmena klímy je dôležitou otázkou a týka sa každého z nás,“ doplnil minister. Ako ďalej dodal, po odstúpení USA od dohody leží teraz väčší diel zodpovednosti na Európskej únii, ktorá musí viesť spolu s Čínou a Indiou proces plnenia záväzkov, ku ktorým sa v Parížskej dohode zaviazali a reálne začať bojovať proti klimatickej zmene.

Na Trumpove rozhodnutie reagoval aj slovenský prezident Andrej Kiska. „Smutný deň pre našu planétu. Úsilie o riešenie klimatických zmien nie je otázkou politického názoru, ale základnou zodpovednosťou,“ tweetol Kiska.

Rozhodnutie Trumpa ma zarazilo, povedal Danko

Predseda NR SR Andrej Danko označil rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej dohody o klíme za zarážajúce, stanovisko tohto strategického partnera ho prekvapilo. Povedal to počas dnešnej tlačovej konferencie po dvojdňovom stretnutí s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Janom Hamáčkom v Starom Smokovci. Dodal však, že ako štátnici sú povinní rešpektovať rozhodnutie štátnika, ktorý je legálne zvolený a vie, prečo dané rozhodnutie vykonal. Zároveň povedal, že pozícia Slovenska a Česka sa v súvislosti s klimatickou dohodou nemôže zmeniť. Trumpove rozhodnutie nepotešilo ani Hamáčka.

„Som presvedčený o tom, že nemôžeme strkať hlavu do piesku a tváriť sa, že nedochádza k zmene klímy. Rozhodnutie Spojených štátov amerických môže komplikovať situáciu a môže pre Slovensko i Česko znamenať problém, pretože klimatické zmeny sú spúšťačom fenoménu ako je migrácia a pokiaľ skutočne dôjde k tomu, že časti planéty sa stanú ťažko obývateľnými, príde tlak na krajiny Európskej únie i Spojené štáty, aby prijímali migračné vlny,“ uviedol. Verí, že zvyšok sveta sa k tomuto rozhodnutiu postaví čelom a nájde riešenie v pokračovaní v záväzkoch, ktoré boli prijaté, a to aj bez Spojených štátov amerických. 

Viac o téme: Donald TrumpParížska klimatická dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu