Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivé odhalenie o opaľovacích krémoch: Pozor na ne, tri štvrtiny z nich sú škodlivé!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Pobyt pri vode sa automaticky spája s opaľovaním. Aby sme sa chránili, fľašku opaľovacieho krému by sme mali mať vždy pri sebe. Naše doterajšie presvedčenie ale vyvracajú najnovšie výskumy. Podľa nich bežné krémy obsahujú znepokojujúce zložky a väčšina z nich nás navyše nedokáže ochrániť.

Ubezpečíte sa vždy pred odchodom na pláž, či ste si do tašky pribalili opaľovací krém? Väčšina z nás určite áno. Chceme sa predsa chrániť pred ultrafialovými lúčmi a rakovinou kože. Najnovšie výskumy ale ukázali, že až 73% z 880 výrobkov na ochranu proti slnečnému žiareniu vyvolávajú znepokojenie. Správa, ktorú vydala organizácia Environmental Working Group, je alarmujúca.

Hrozivé odhalenie o opaľovacích
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Autori správy skúmali ochranu SPF faktora, chemické prísady a celkovú bezpečnosť a účinnosť vo viacerých prípravkoch. Výnimkou neboli ani balzamy na pery. Zo zistení nakoniec zostavili zoznam najlepších a najhorších produktov. Sonya Lunderová, ktorá viedla skupinu vedcov venujúcich sa zisteniam týkajúcich sa bezpečnosti opaľovacích krémov, tvrdí, že výrobky nie sú také silné, ako sa prezentujú. Dermatologička Dawn Davisová vysvetľuje význam ochrany SPF faktora. SPF je podľa jej slov pomer, ako dlho človek môže zostať na slnku, aby nebol červený. "Ak stojíte na rovníku na poludnie a nenatriete sa opaľovacím krémom, vaša pleť sčervená za jednu minútu. Ak by ste použili krém so SPF 15, mohli by ste pobudnúť na slnku po dobu 15 minút," vysvetlil Davis. 

Slnečné žiarenie je skvelým
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mnoho značiek opaľovacích krémov ponúka produkty s vysokým SPF, v niektorých prípadoch aj viac ako 100. Myšlienka, že ide o niečo prospešnejšie je podľa Lunderovej zavádzajúca. "Ľudia, ktorí kupujú krémy s vysokým faktorom majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa spália. Dôvod takéhoto nákupu je jednoduchý. Predpokladajú, že je dlhotrvácnejší a lepší," prezradila Lunderová. Práve z tohto dôvodu podporuje odporúčanie americkej akadémie dermatológie, ktoré hovorí, že si treba vybrať opaľovací krém aspoň so SPF 30, a ktorý si treba aplikovať opakovane každých pár hodín. Ochrana SPF sa môže meniť aj v závislosti od jeho veku aj od spôsobu skladovania. 

Odborníci vysvetlili, ako často treba vymieňať slnečné okuliare: Ich rada vás prekvapí

Na povrch vyšli aj ďalšie skutočnosti o pochybných zložkách krému. Zatiaľ, čo väčšina chemických látok v produkte vytvára ochranu, aby sa zabránilo poškodeniu od UV žiarenia, iné chemické látky spôsobujú škodlivé účinky. Ide konkrétne o dve zložky, oxybenzón a Retinol palmitát. Ako vysvetlila  Lunderová: "Oxybenzón je hormón napodobňujúci hormóny ľudského tela a ovplyvňuje reprodukčné ústrojenstvo a ďalšie hormóny. A Retinol palmitát je forma vitamínu A spájaná s rozvojom kožných nádorov pri priamom kontakte s UV žiarení." Na základe týchto skutočností musia byt vykonané ďalšie výskumy. Autori správy však varujú a radia, aby sa spotrebitelia vyhýbali krémom na opaľovanie obsahujúcim spomínane dve zložky.

Opaľovací krém vás pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vyplýva z toho odporúčanie, aby si milovníci opaľovania a nadšenci, ktorí radi trávia čas vonku na slnku, zaobstarali krémy spĺňajúce tri dôležité veci: SPF medzi 30 a 50, krém obsahujúci oxid zinočnatý a oxid titaničitý odrážajúci UVA žiarenie a neobsahujúci oxybenzón a Retinol palmitát. 

Viac o téme: LetoOpaľovanieSlnkoOpaľovací krém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu