Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štúdia, ktorá naštve všetky ženy: Muži sú vraj kvôli tomuto inteligentnejší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

ROTTERDAM - Výskumníci na univerzite Erasmus v Rotterdame dúfali, že sa im podarí konečne nájsť odpoveď na otázku, ktorá ľudstvo trápi už stáročia. Pomocou štúdie analyzujúcej dobrovoľníkov oboch pohlaví sa dopracovali k rozlúsknutiu záhady, či majú väčší mozog ženy alebo muži, a čo z toho vyplýva. Ich výsledky vás môžu prekvapiť.

Chcete žiť zdravšie? Osem bodov, ako sa vyhnúť zlým návykom, ktorými si ničíte telo

V rámci projektu Human Connectome vedci testovali 900 účastníkov vo veku 22 až 37 rokov, ktorých podrobili sérií vyšetrení magnetickou rezonanciou. Týmto spôsobom sa im podarilo odhaliť, že väčšie mozgy majú muži.

Podľa štúdií majú ženy lepšie výsledky v pamäťových testoch než ich mužské náprotivky - napriek tomu, že ich mozog je priemerne o 14 percent menší. Najnovší výskum z Holandska však tvrdí, že ženy sú menej inteligentné ako muži, a to v priemere o 3,75 IQ bodu a sú na tom výrazne horšie pri testovaní priestorových schopností.

Štúdia, ktorá naštve všetky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Zistili sme, že mužské mozgy sú väčšie ako ženské a naša analýza naznačuje, že to je dôvod pre nižšiu priemernú všeobecnú inteligenciu žien v celom rade testov," uviedol podľa portálu express.co.uk vedúci štúdie Dr. Dimitri van der Linden. Dodal, že veľkosť mužského mozgu je dôvodom vyšších hodnôt IQ, aj keď pripustil, že "ženské mozgy sú lepšie organizované a spracovávajú informácie efektívnejšie".

Veľkosť mozgu u pohlaví je v odborných kruhoch veľmi diskutovanou témou. Dr. Joseph Devlin, vedúci experimentálnej psychológie na University College v Londýne, povedal: "Je to dobre vypracovaná štúdia, ale dôkazy nie sú dosť silné na to, aby dokázali, že väčšie mužské mozgy sú inteligentnejšie ako menšie ženské mozgy."

Štúdia, ktorá naštve všetky
Zobraziť galériu (3)

"Mozgy mužov a žien sú odlišné a vieme, že priestorová navigácia je o niečo lepšia u mužov ako u žien, zatiaľ čo ženy majú zase lepšiu slovnú zásobu. Mali by sme však byť skeptickí k tvrdeniu, že muži sú múdrejší ako ženy, najmä ak sú dôkazy minimálne alebo žiadne a veľa dôkazov svedčí o opaku," vyjadril sa Devlin.

Viac o téme: ŠtúdiaMozogInteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu