Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci vyvracajú mýty o spánku: Až sa budete diviť, keď zistíte pravdu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Pomáha skutočne počítanie ovečiek zaspať? A prináša konzumácia syra neskoro v noci nočné mory? To sú len niektoré z mýtov okolo spánku, ktoré sa pokúsili potvrdiť či vyvrátiť britskí odborníci na spánok. O tom, k čomu dospeli, informoval spravodajský server The Sun.

Lieky na spanie sa postarajú o kvalitný spánok

Štúdie preukázali, že lieky na spanie predĺžia celkový čas spánku priemerne len o 25 minút. Síce dokážu navodiť spánok rýchlejšie, ale ich otupujúci účinok zvyšuje pravdepodobnosť, že si nebudete pamätať, že ste sa v noci prebudili, a teda budete mať pocit, že ste spali lepšie. Dlhodobé užívanie liekov na spanie môže negatívne ovplyvniť celkový zdravotný stav. 

Vedci vyvracajú mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pohár na dobrú noc pomôže zaspať 

Alkohol síce pomáha vkĺznuť do spánku rýchlejšie, ale má zároveň značný negatívny dopad na množstvo a kvalitu spánku. V prvej polovici noci alkohol prinesie hlboký spánok, ale potlačí fázu REM, kedy sa zdajú sny. Akonáhle alkohol vyprchá, je naopak spánok ľahší a prchavejí s častejším prebúdzaním. 

Viete, na čom nám slúži spánok: Vedci odhalili jeho ďalšiu dôležitú črtu

Dospím to cez víkend

Dve tretiny populácie chodia cez víkend do postele neskôr a spia dlhšie. Tým si ale koledujú o spoločenskú verziu pásmovej choroby, ktorú zažívajú cestovatelia pri prelete cez dve a viac časových pásiem. Zmena spánkového vzorca naruší bežné zvyšovanie a klesanie telesnej teploty, čo spomalí príchod spánku. A výsledkom je v nedeľu večer nespavosť, po ktorej ste v pondelok ráno nevyspatí a unavení. 

Vedci vyvracajú mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Všetci potrebujeme osem hodín spánku

Pravdou je, že potreba spánku sa u rôznych ľudí líši. Deti potrebujú viac spánku ako dospelí a niektorí ľudia sú prirodzene kratší spáči ako iní. Odporúčaná doba spánku pre dospelých je sedem hodín a viac, ale ak táto doba presiahne deväť hodín, je to rovnako zlé než nedostatok spánku. 

Tínedžeri nepotrebujú viac spánku - sú len leniví

Prestaňte rýpať do svojich potomkov! Existuú vedecké dôkazy, že prirodzené spánkové rytmy pubescentov spomaľujú hormonálne zmeny, ktorými ich telo prechádza. Preto je ich prirodzenou spánkovou tendenciou ísť do postele neskôr a tiež neskôr vstávať. Okrem toho potrebujú asi deväť hodín spánku cez noc. Školy, ktoré ráno posunuli začiatok výučby, zaznamenali lepšie výkony študentov aj zníženie dennej ospalosti a leňošenie v laviciach. 

Vedci vyvracajú mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dobrý spánok nesmie byť prerušovaný

Pred vynálezom žiarovky spali naši predkovia v dvoch štvorhodinových blokoch, medzi ktorými sa na hodinu alebo dve budili. Jeden osemhodinový, neprerušovaný blok, zas možno pripísať modernému životu. V rámci nedávnej štúdie sa osem dobrovoľníkov uchýlilo do prostredia, kde mesiac zažívali štrnásť hodín denne bez svetla. Po niekoľkých dňoch sa ich spánkový vzorec vrátil späť k historickým dvom prerušeným spánkovým fázam. 

Konzumácia syra neskoro v noci prináša zlé sny

Niektorým druhom potravín je pripisovaná zodpovednosť za nočné mory, ale podľa jednej štúdie môže byť vina skôr na strane našich emočných postojov voči jedlu. Ľudia konzumujúci zdravú stravu s dlhšími intervalmi medzi jedlami mávajú príjemnejšie a živšie sny, zatiaľ čo tí s nekontrolovanými či citovo podfarbenými stravovacími vzorcami mávajú častejšie znepokojujúce a desivé sny. 

Vedci vyvracajú mýty o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Počítanie ovečiek pomáha zaspať

S touto prastarou radou vedci rozhodne nesúhlasia. Tím psychológov z Oxfordskej univerzity vykonal štúdiu, v ktorej päťdesiat dobrovoľníkov trpiacich nespavosťou rozdelil do troch skupín. Prvá pred spaním počítala ovečky, druhá si prestavovala niečo príjemné (napríklad scénu z dovolenky) a tretia skupina si mohla vybrať, ako sa pokúsi zaspať. Skupina, ktorá si pred spaním udržala šťastnú myšlienku, zaspala o dvadsať minút skôr ako zvyčajne, zatiaľ čo skupine počítajúcej ovečky to trvalo o štyridsať minút dlhšie ako zvyčajne. 

Viac o téme: SpánokMýtus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu