Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cesta americkej tínedžerky do Ruska sa zmenila na peklo: 15 rokov života v sekte na Sibíri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Jelizavetu poslali z USA na návštevu bratrancov v Rusku, keď mala 15 rokov. Myslela si, že to bude párdňový výlet a potom sa vráti späť. Nič také sa ale nestalo. Američanka porozprávala, ako ju dlhý čas držali proti jej vôli v náboženskej sekte v sibírskej divočine.

Čisté zlo: Vodkyňa austrálskej sekty bila a zdrogovala deti LSD, ako prípravu na Tretiu svetovú

Žena, pomenovaná iba ako Jelizaveta, uviedla, že odišla z Oregonu na západnom pobreží USA na "návštevu" za bratrancami v Rusku. Akonáhle tam prišla, mužskí príbuzní ju vzali na cestu.

Z Moskvy odleteli do Krasnojarska, v centrálnom Rusku, a potom ju vrtuľníkom previezli do malej dedinky Sandakches. Odtiaľ sa dva dni plavili loďou po rieke a čakalo ju ďalších 40 km prejsť pešo na miesto, kde žila náboženská komunita v úplnej izolácii od moderného sveta.

Staroverci sú vetva kresťanov, ktorá sa oddelila od ruskej pravoslávnej cirkvi v 17. storočí. Muži si neholia brady a fúzy, pretože veria, že je to ťažký hriech. "Nepovedali mi, že je to jednosmerný lístok. Klamali mi, keď ma tam poslali. Dostali sme sa do kláštora, kde som žila 15 rokov," prezradila Jelizaveta.

Cesta americkej tínedžerky do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa jej slov nebola fyzicky zneužívaná, ale musela žiť veľmi prísne, trávila čas zbieraním dreva alebo ručným oraním poľa. Taktiež sa u nej vyvinula astma, ale Staroverci na ňu nepoznali liek, takže bola odsúdená na prípadnú smrť.

Jelizaveta utiekla jednej noci, zatiaľ čo ostatní spali, a zamierila do inej dediny, napísal The Times. Podarilo sa jej získať pomoc na cestu do Moskvy aj nový pas. Do Seattlu priletela ako 32-ročná.

Viac o téme: RuskoSibírStaroverci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu