Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborník tvrdí: Jedného dňa sa pevniny zrazia a vznikne nový superkontinent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ILLINOIS - Podľa geológa Christophera Scotesa z Northwestern University v americkom meste Evanston sa Zem raz navráti k jednému superkontinentu, ktorý tu nebol od prehistorických čias. Odborník sa domnieva, že o 250 miliónov rokov sa bude môcť dostať človek suchou nohou do všetkých kútov sveta po tom, čo sa súčasné pevniny spoja a vytvoria celok, ním pomenovaný ako Pangaea Proxima.

Vedci sú vo vytržení: V oceáne našli nový tajomný kontinent, ktorý môže všetko zmeniť

"O päťdesiat miliónov rokov bude Austrália kolidovať s juhovýchodnou Áziou v oveľa väčšej miere," uviedol Scotese, podľa ktorého sa Antarktída nakoniec prisunie k Afrike a zrazí sa s Južnou Amerikou. Keďže kontinenty sú v neustálom pohybe, kolízia medzi nimi je zdanlivo nevyhnutná.

Kontinentálne kolízie by podľa neho zásadným spôsobom zmenili tektonické režimy. V súčasnosti sa kontinenty posúvajú rozdielnymi rýchlosťami. Niektoré sa pohnú tri centimetre ročne, iné aj päťnásobne viac.

Poznatky o pohybe kontinentov prezentoval už pred storočím nemecký fyzik Alfred Wegener, v modernej dobe je mapovaný pomocou satelitného sledovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu