Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Termity sú pánmi architektúry: FOTO toho, čo vytvorili, musíte vidieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Termitiská v Austrálii dosahujú neuveriteľných 8 metrov. Keby mal vytvoriť niečo také človek, v prepočte na jeho veľkosť by musela byť stavba vysoká až 3000 metrov. Niečo nepredstaviteľné. V dnešnej dobe je za najvyššiu budovu sveta považovaná dubajská Burdž Chalífa, ktorá dosahuje štvrtinu. Preto sa v pomere k veľkosti staviteľa považujú tieto valy sa najvyššie stavby na Zemi.

Doba je síce pokročilá, no aj napriek tomu máme veľmi málo poznatkov o tvoroch, ktoré dosahujú mocné činy inžinierstva. Nové štúdie pomaly odhaľujú niečo o ich pôvode. Dopomohla k tomu DNA získaná zo stavieb termitov. Doktor Nathan Lo z Univerzity v Sydney prišiel k záveru, že tieto stavby dokáže vytvoriť druh, ktorý žije na stromoch iných kontinentov.

Termity sú pánmi architektúry:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predpokladá sa, že zhruba pred 20 miliónmi rokov sa dostali termity do Austrálie. S najväčšou pravdepodobnosťou tomu dopomohla búrka alebo tsunami, kedy boli stromy vrátane hniezd termitov doplavené na brehy Austrálie, pričom hmyz túto prírodnú katastrofu prežil. Aj keď to tak možno nevyzerá, Lo povedal pre IFLSccience, že väčšia šanca - jediná alternatíva je - samičky a samce prenieslo cez oceány mohutné veterné tornádo.

Termity nemusia pochádzať iba z blízkej juhovýchodnej Ázie. Lo vysvetlil, že malé tvory prekročili aj Tichý oceán a niektoré pochádzajú z Južnej Ameriky a Papua-Novej Guinei. Prvé termity, ktoré osídlili Austráliu postupne prijali životný štýl, ktorý je podobný ich domácemu. Nakoniec však Austrália vyschla a lesy, ktoré kedysi pokrývali celý kontinent ustúpili na pobrežie.

Termity sú pánmi architektúry:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Hmyz sa adaptoval, naučil sa žiť na zemi, jesť spadnuté listy a trávu. Postupne začali strácať svoju schopnosť jesť drevo. Nové príbytky nemuseli byť už z jedlých stien ako tie staré. Lo v Biology Letters poukázal nato, že prechod zo stromov je prirodzený a kopíruje vývoj ďalších skvelých architektov sveta – ľudské bytosti, ktorých predkovia taktiež v minulosti žili v korunách stromov. Doktor priznal, že aj na iných kontinentoch sa veľmi podobne termity presúvajú, no nemajú také pôsobivé výsledky ako tie v Austrálii. 

Viac o téme: MrakodrapTermityAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu